in 6 maanden tijd al 26 paarden dood op renbaan in Californië

In een half jaar tijd zijn al maar liefs 26 paarden overleden op de racebaan Santa Anita Park in de Amerikaanse staat Californië. Afgelopen weekend stierf de 9-jarige ruin Kochees. Het was al het 3de paard binnen 9 dagen dat een race of training op de baan niet overleefde. Inmiddels lopen er verschillende onderzoeken naar de mogelijke oorzaak van de ongelukken. Dierenrechtenorganisaties vinden dat de races in Santa Anita Park moeten worden stilgelegd in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Na de dood van het 22e paard eerder dit jaar, werd het gebruik van medicijnen en van een zweep door jockeys al verboden. De eigenaren van de renbaan noemden de sterfgevallen “hartverscheurend en verschrikkelijk”. De renbaan werd tijdelijk zelfs gesloten voor onderzoek maar na een week weer heropend.

Het paard Kochees deed zaterdag mee aan een race met een hoofdprijs van 10.000 dollar toen het paard ineens last kreeg van zijn voorbeen. Het been was gebroken. Volgens de eigenaren is er van alles geprobeerd om het paard nog te redden, maar werd hij zondag alsnog afgemaakt door de dierenarts.

Een week eerder liep een driejarige ruin tijdens een race een zware heupblessure op en raakte een ander driejarig paard bij een training gewond aan zijn schouder. Ook deze dieren kregen een spuitje en werden afgemaakt door de dierenarts.