Huidige taal: Nederlands  |  HorsUs in English

Edward Gal in Odense: 'dit was mijn beste Grand Prix ooit'

20-10 Dressuur
Lees meer >>

Edward Gal (Nederland) en Glock's Undercover N.O.P. (Ferro x Donnerhall) zijn het wereldbeker seizoen dat zijn start beleefde in het Deense Odense ijzersterk begonnen. Reden zij zaterdag al een overtuigende Grand Prix, gisteren onderstreepten zij in de kür hun grootse vorm met een score van 88.625%.

 
Ook de overige Nederlandse combinaties waren in vorm: Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival N.O.P. (Jazz x Ulft) eindigden eveneens sterk als tweede met een waardering van 84.300%. Ook Hans Peter Minderhoud die als vijfde eindigde met Glock's Flirt (Florestan x Gaugin de Lully) reed een uiterst sterke Kür. Patrick van der Meer eindigde met Uzzo (Lancet x Indoctro) als achtste.
 
'Je merkt nu aan Undercover dat hij zich blijft ontspannen in zijn lichaam en dat komt de bewegingsafloop ten goede. Wilde Undercover vroeger nog wel eens iets korter worden in zijn lichaam als ik hem iets terugnam, nu blijft hij mooi op lengte en behoudt hij de expressieve kracht in zijn beweging', vertelde Gal, die ook kwijt wilde dat hij in de Grand Prix op zaterdag misschien wel de beste Grand Prix van zijn leven reed met Undercover. 'Het mooie ontspannen beeld was er vandaag ook, maar misschien was het in de Grand Prix allemaal net iets gelikter.'

Klik hier voor de uitslag

KNHS / HorsUs

Oslo: Vrieling tweede met Flash Dance van de Kalevallei

19-10 Springen
Lees meer >>

Met net een gouden medaille van de nations cup finale in Barcelona op zak, is Jur Vrieling nu weer succesvol: tijdens het internationale indoor concours voor springruiters in Oslo is Vrieling (Nederland) met Flash Dance van de Kalevallei (v. Kashmir van Schuttershof) als tweede geëindigd in de Grote Prijs. 

 
In de barrage, waarvoor zich maar liefst 21 van de 42 starters wisten te plaatsen, was de Brit Michael Whitaker met Viking (v. Jacomar) 0.02 sec. sneller, waarmee hij met de zege naar huis ging. 
 
Vanmiddag staat in Oslo de eerste kwalificatiewedstrijd in het kader de Longines FEI Wereldbeker op het programma.   
 
Bekijk hier de uitslag

KNHS / HorsUs

Opnieuw paarden mishandeld: nu in Best en Bakel

18-10 Algemeen
Lees meer >>
Afgelopen week zijn opnieuw paarden mishandeld. In Best en Bakel (Noord-Brabant) liepen twee paarden in hun wei zwaar letsel aan en rond de vagina op. De paarden zijn door dierenartsen behandeld aan hun verwondingen. De eigenaren hebben aangifte gedaan, meldt de politie zaterdag.
 
Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de twee paardenmishandelingen iets met elkaar te maken hebben. De laatste tijd zijn in het hele land op diverse plaatsen paarden mishandeld.

De Telegraaf / HorsUs
Advertorial

Odense: persoonlijk record voor Gal en Undercover

18-10 Dressuur
Lees meer >>

Back on track na het blessureleed vlak voor de wereldkampioenschappen: Gloc's Undercover liep onder de Nederlander Edward Gal stralend naar een persoonlijk record in het Deense Odense. Met 84,100% liet dit duo geen twijfel bestaan over de winnaar van deze rubriek.

Adelinde Cornelissen (NED) en Jerich Parzival werden tweede met 80,540%. Op de derde en vierde plaats eindigde de Duitse combinaties Ulla Salzgeber (Herzruf's Erbe) en Isabell Werth (Don Johnson) en Hans Peter Minderhoud en Glock's Flirt werden vijfde voor Nederland. 

Simon Missiaen was de enige Belgische deelnemer. Met Vradin scoorde hij 65,32% en daarmee werd hij laatste.Klik hier voor de uitslag

HorsUs

Paard dood na sprong uit trailer op snelweg

18-10 Algemeen
Lees meer >>
Op een snelweg in de Duitse deelstaat Beieren is vrijdag een paard uit de aanhangwagen achter een hard rijdende auto gesprongen. Het dier kwam gewond op het wegdek terecht en overleed later op de weg. Doordat de bestuurders van de achteropkomende auto's tijdig konden remmen, vielen er verder geen gewonden.
 
Volgens de politie was het paard in de trailer zenuwachtig geworden en had het zich omgedraaid, waarna het over de achterklep sprong. De jonge bestuurster was met het paard onderweg naar Ulm.

De Telegraaf / HorsUs

Nederland heeft drie Olympisch en één paralympisch ticket in de pocket

18-10 Algemeen
Lees meer >>

Tijdens de Wereldruiterspelen in het Franse Caen heeft de Nederlandse hippische equipe drie Olympische tickets en één Paralympisch ticket opgehaald. De springruiters, de eventers, de dressuurruiters en de para-dressuurruiters voldeden allen ruimschoots aan de NOC*NSF kwalificatie-eisen voor deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. 

 
Tijdens deze voor Nederland zeer succesvolle Wereldruiterspelen veroverden de dressuurruiters brons. Daarmee voldeden zij als eerste aan de Olympische kwalificatie-eis. De prestatie van het eventingteam was daarna ook goed voor een bronzen medaille. Later in het toernooi was er een gouden medaille voor de springploeg in het landenklassement. 
 
De Paralympische equipe beleefde ook een uitstekend toernooi. Het para-dressuurteam ging met een mooie zilveren medaille huiswaarts en wist daarmee ook als eerste Paralympische sport directe kwalificatie voor Rio 2016 af te dwingen. 

Geen Deja maar Delaunay onder Kittel deze week

17-10 Dressuur
Lees meer >>

Aankomend weekeind zou de Zweed Patrik Kittel Deja haar wereldbekerdebuut laten maken in Odense (Denemarken) maar de ruiter zei af wegens het hebben van de griep. Toch kwam hij aan de start deze week maar niet met Deja. Hij liet Delaunay debuteren op Grand Prix niveau en won de korte Grand Prix met bijna 74%.

Delaunay, Dude in de wandelgangen is een achtjarige Oldenburger ruin die in eigendom is van Kittel´s schoonouders, Carol en Andrew Oatley. 

HorsUs

Advertorial

Zorgen om topsportniveau in België

17-10 Algemeen
Lees meer >>

De stand van het land, afdeling topsport. Terwijl ­Nederland, het eeuwige ijkpunt, zijn meest succesvolle jaar ooit doormaakt, hapt de Belgische topsport naar adem. De kloof met Oranje heeft stilaan enorme proporties aangenomen, maar ook andere vergelijkbare landen als Tsjechië, Noorwegen of Zweden lopen steeds verder weg.

 
Er zijn nogal wat indicatoren die aangeven dat we in het vooruitzicht van Rio 2016 – olympisch succes blijft de ultieme toets voor een sportmodel – dieper zitten dan voorheen. Bloso heeft 43 voltijdse contracten beschikbaar voor topsportend Vlaanderen, maar slechts 19 ­atleten halen daarvoor de norm. Wat we dit seizoen aan mondiaal goud oppikken (vier stuks), staat niet op het olympische programma.
 
Minder concurrentie maakt scoren een stuk makkelijker. En Team Belgium beschikt niet meer over bedrijfszekere atleten als Hellebaut, Henin, Clijsters en Gevaert. Of een generatie vroeger: Deburghgraeve, Werbrouck, Vandecaveye en Meirhaeghe.
 
Sportminister Muyters weigert zich neer te leggen bij de dictatuur van de medaille. Hij verruimt de blik en stelt terecht dat het Vlaamse beleid de afgelopen jaren een sprong voorwaarts heeft gemaakt. Helaas vertaalt die beleidsmatige bonus zich nog niet in bijkomende triomfen, net zomin als fors verhoogde budgetten dat doen. Vlaanderen en België ­slepen een historische schuld mee, van jarenlange ­verwaarlozing, egotripperij en onderfinanciering. Om dat manco te herstellen, is tijd nodig. ­Bovendien staat de rest van de wereld niet stil. Wat als straks de underachiever Brazilië het voorbeeld van Groot-Brittannië volgt en in eigen huis een resem medailles pakt? Wat als nóg meer landen nóg meer en nóg beter gaan investeren?
 
Ondertussen dienen zich voorzichtige tekenen van ­herstel aan. De Topsportindex kent eindelijk weer een ­(bescheiden) opwaartse trend, na een jarenlang verval. De ploegsporten, decennialang ons absolute pijnpunt, groeien en bloeien verder. Is dat prille geluk opgewassen tegen de verhoogde concurrentie buiten de landsgrenzen? Het lijkt twijfelachtig.
 
In Londen 2012 strandde Team Flanders met het ­eenzame zeilbrons van Evi Van Acker diep tussen de meelopers – sportwoestijn Wallonië presteerde met judoka Charline Van Snick en Lionel Cox warempel beter. Het wordt met een heel bang hartje toeleven naar Rio 2016.

Nieuwsblad

Nederlands kampioen eventing Alice Naber-Lozeman in Olympisch kader

17-10 Eventing
Lees meer >>

De Nederlandse eventingbondscoach Martin Lips heeft Alice Naber-Lozeman met haar paard ACSI Peter Parker toegevoegd aan het Olympisch kader.

 
Alice Naber presteerde sterk met ACSI Peter Parker op alle drie de onderdelen tijdens de Military van Boekelo, afgelopen weekeind. Hiermee voldoet Naber aan de eisen om opgenomen te worden in het hoogste kader. Alice eindigde met Peter Parker op een knappe zesde plaats en was de beste Nederlander in het klassement. Tevens won ze de nationale titel.
 
Het Olympisch kader bestaat nu uit Tim Lips met Keyflow N.O.P., Elaine Pen met Vira, Merel Blom met Rumour has It en Alice Naber met ACSI Peter Parker.

KNHS / HorsUs

Handige links: WK jonge eventingpaarden Le Lion d'Angers

16-10 Eventing
Lees meer >>

In het Franse Le Lion d'Angers start vandaag het wereldkampioenschap jonge eventingpaarden.

HorsUs Handige Links:
programma
startlijsten en resultaten
website
livestream

HorsUs

Belgisch kampioenschap jonge dressuurpaarden

16-10 Dressuur
Lees meer >>

Afgelopen weekeind werd in Gesves het Belgisch kampioenschap jonge dressuurpaarden verreden voor 4-, 5-, en 6-jarigen. De titels gingen naar Nick van Laer die de zesjarige Double Dutch reed, Tom Heylen met El Capone (vijfjarigen) en Amandine Prevost die de vierjarige Qauterdance naar de titel reed. 

Klik hier voor de uitslagen
Bekijk hieronder een video van de kampioen bij de zesjarigen: Double Dutch onder Nick van Laer

HorsUs


Advertorial

Handige links: Oslo Horse Show (NOR)

16-10 Springen
Lees meer >>

Terwijl de dressuurruiters in Odense (Denemarken) een wereldbekerwedstrijd hebben, staat er voor de springruiters een wereldbekerkwalificatie op het programma in het Noorse Oslo dit weekeind.

HorsUs Handige Links:
programma
deelnemers
startlijsten en resultaten
website
livestream (betaald)

HorsUs

Konikpaarden Oostvaardersplassen wacht nieuw leed

16-10 Algemeen
Lees meer >>
Met de winter op komst dreigt opnieuw massale sterfte onder de konikpaarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen. Volgens natuurbeschermingsorganisaties is het experimentele beheersplan van het natuurgebied in zuidelijk Flevoland mislukt. Als het beleid niet snel om gaat, lijkt nieuw dierenleed onafwendbaar.

Tijdens de strenge winter van 2012/13 stierven volgens de tegenstanders van het huidige beheersplan maar liefst 1800 grote grazers de hongerdood. Daaronder waren ook konikpaarden, een ras dat normaalgesproken gewend is om te overleven onder extreme omstandigheden.
 
De dramatische sterfte wordt veroorzaakt doordat het gebied hermetisch is afgegrendeld en er in de winter noch voedsel noch enige beschutting tegen ijzige kou is. Staatsbosbeheer heeft aan deze situatie, ondanks herhaalde protesten van natuurbeschermers, nog altijd niets gedaan. Op kritiek reageert het instituut dat men heeft ingezet op ’natuurvolgend beheer’. Politiek Den Haag heeft het probleem voor dit najaar op de agenda staan, veel te laat volgens veel betrokken organisaties.
Ondanks de massale sterfte van twee jaar geleden is de populatie grote grazers door aanwas opnieuw veel te groot voor het 1800 hectare grote gebied, zo meent voorzitter Jozef Linthorst van Vereniging Het Edelhert uit Apeldoorn. Hij is ontzet over het ’vijfjarenplan’ van Staatsbosbeheer, het zogenaamde ICMO II-rapport. „Momenteel lopen er rond de 5000 paarden, runderen en edelherten. Die druk kan het inmiddels vrijwel kaalgevreten gebied overduidelijk niet aan. Een nieuwe decimering, waarbij deze hoefdieren onder vreselijke omstandigheden de dood vinden binnen een volledig omheind gebied, lijkt zich dan ook te gaan herhalen.”
 
Staatsbosbeheer gaat al jarenlang op een volstrekt incompetente wijze om met het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen, meent Linthorst. „Alle voorstellen van derden worden in de wind geslagen. Al twintig jaar worden er vergaderingen belegd en rapporten geschreven. Maar concreet verandert er niets. Feit is dat er dieren blijven sterven. Wij willen dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk ingrijpt.”
Het voorstel van de vereniging behelst onder meer het drastisch terugbrengen van het aantal grote grazers. Linthorst: „Natuurlijk beheer lukt alleen op minimaal 10.000 hectare. Hier krijgen vlierbes en andere struiken en bomen geen enkele kans te groeien. Daardoor is er in de winter dus geen voedsel en beschutting. Wij menen dat het gebied ruimte biedt aan een winterstand van maximaal 2100 dieren. De rest zal spijtig genoeg moeten worden afgeschoten.”
 
Ook nu vindt afschot plaats. Maar volgens de voorzitter wordt het beoogde aantal de helft van de jaren niet gehaald, voornamelijk omdat de dieren het moeras in vluchten en daar onbereikbaar voor de jachtopzichters zijn. „Daar ligt de oorzaak van dit drama. Om de natuur niet te verstoren is Staatsbosbeheer zo min mogelijk actief binnen het Oostvaardersplassengebied. En zelfregulering is hier al lang geen optie meer. En daardoor wordt in feite het vroeg reactief beheer niet gehaald. En dat is nu juist de hoofdopdracht van ICMO II. Men moet eenmalig sterk ruimen en de populatie vanaf dat moment blijven controleren op dit aantal. Alleen zo zullen de dieren de vrieskou overleven. Ik mag hopen dat Den Haag nu serieus luistert, want de winter is in aantocht.”

De Telegraaf

Weer paard mishandeld (Flevoland, Nederland)

16-10 Algemeen
Lees meer >>

Een merrie is mishandeld in een weiland bij Marknesse in de Noordoostpolder (Nederland). Iemand stak tussen zondagavond en maandagochtend een scherp voorwerp in haar flank. Een dierenarts kon het paard ter plekke behandelen. Dat meldde de politie woensdag.

 
De laatste tijd zijn er tientallen merries in heel Nederland mishandeld. In alle gevallen werd met een scherp voorwerp in de buik of in de schaamstreek gestoken. Eén drachtige merrie stierf daardoor. Het gaat om gevallen „van Noord-Holland tot Limburg, maar ook in Oost-Brabant, Zuid-Gelderland en Utrecht”, aldus de politie. Die sluit niet uit dat de mishandeling in Marknesse verband houdt met de andere gevallen. De politie weet niet of er één dader of een groep verantwoordelijk is, of dat onbekenden elkaar 'inspireren'.

De politie adviseert paarden zonder halster op de wei te zetten zodat het paard minder makkelijk vastgehouden kan worden.

De Telegraaf / HorsUs

Internationaal dressuurpaard Andretti H met pensioen (video)

15-10 Dressuur
Lees meer >>

Dressuurpaard Andretti H, waarmee de Britse Laura Bechtolsheimer mooie prestaties neetzette, gaat met pensioen. De 19-jarige 'Andy' (Aarking x Cavalier) werd onder Laura twee maal nationaal kampioen, in 2010 en 2011.

Daarnaast won het duo diverse internationale proeven. In 2013 gaf Laura de teugels over aan stalamazone Lara Griffith die als reserve geselecteerd werd voor het WK dit jaar.

BD / HorsUs

 

Advertorial

Nieuw topper voor Gregory Wathelet (video)

15-10 Springen
Lees meer >>

De Belgische springruiter Gregory Wathelet heeft een nieuwe topper onder het zadel: de achtjarige schimmelmerrie Coree du Hus, een afstammeling van Cornet Obolensky.

Wathelet reed de merrie voor het eerst de ring binnen tijdens het Belgische concours in Neeroeteren. Bekijk dit debuut hieronder.

Horseweb / HorsUs

 

Handige links: Odense Horse Show

15-10 Dressuur
Lees meer >>

De Odense Horse Show in Denemarken heeft deze week dressuur op het programma staan. Onder andere Adelinde Cornelissen en Edward Gal uit Nederland komen aan de start en uit Duitsland Isabell Werth.

HorsUs Handige Links:
programma
startlijsten en resultaten
website
livestream

HorsUs 

Advertorial
Advertorial
 

Nederland

HorsUs BVBA
Logistiekweg 20 - 31
7007 CJ Doetinchem (Gelderland)

België

HorsUs BVBA
Leemputten 11
2381 Ravels (Antwerpen)