Huidige taal: Nederlands  |  HorsUs in English

Minderhoud en Glock's Flirt naar New York

17-09 Dressuur
Lees meer >>

De Nederlandse dressuurruiter Hans Peter Minderhoud doet met Glock’s Flirt (v. Florestan) komend weekend mee aan de Central Park Horse Show in New York (USA). 

Komend weekeind vindt daar de Rolex Dressage Challenge plaats. Behalve Minderhoud doen nog vele topruiters mee, zoals Isabell Werth, Ashley Holzer, Tinne Vilhelmson, Lars Petersen, Tina Konyot, Lisa Wilcox, Caroline Roffman, Catherine Staller-Haddad en Jan Ebeling.

HorsUs

Handige links: Vienna Masters

17-09 Springen
Lees meer >>

Van 18 tot en met 21 september vindt in het Oostenrijkse Wenen de Vienna Masters plaats. Daar vindt ook een editie van de Global Champions Tour plaats. Ruiters als Kevin Staut (FRA), Scott Brash (GBR) en Gerco Schröder (NLD) zijn van de partij net als vele anderen.

HorsUs Handige Links:
programma
deelnemers
startlijsten en resultaten
website


HorsUs 

Handige links: WK Lanaken

17-09 Springen
Lees meer >>

Van 17 tot en met 21 september staat het terrein van Stoeterij Zangersheide in Lanaken in het teken van de FEI World Breeding Jumping Championships for Young Horses. Vijf-, zes- en zevenjarige springpaarden strijden om de wereldtitel.

HorsUs Handige Links:
programma
deelnemers
startlijsten en resultaten
website
livestream

HorsUs

Advertorial

Lips Concrex Oncarlos uit de sport

17-09 Eventing
Lees meer >>

Concrex Oncarlos, het 18-jarige eventingpaard van de Nederlander Tim Lips, neemt op Outdoor Brabant in eigen land afscheid van de sport. De ruin liep onder andere de Olympiades in Hongkong (2008) en Londen (2012).

Lips: 'het valt me zwaar om hem voor de laatste keer mee te nemen. Aan de andere kant kijk ik terug op een mooie carriere en blijvende herinneringen.'

Outdoor Brabant wordt gehouden van 24 t/m 28 september 2014 is Landgoed De Prinsenhoeve in Breda.

Persbericht / HorsUs

Spruce Meadows: 67-jarige Ian Millar wint Rolex Grand Prix

16-09 Springen
Lees meer >>

Zijn 67 jaar weerhoudt hem er niet van om nog op het hoogste niveau mee te doen: de Canadees Ian Millar won afgelopen weekeind de Rolex Grand Prix in Spruce Meadows in zijn eigen land. Dat deed hij met Dixon, een 11-jarige Belgisch gefokte ruin van Vigo D Arsouilles.

Millar moest het in de barrage, na twee rondes, opnemen tegen de Amerikaanse Reed Kessler, die ook een Belgisch springpaard bereed, Cylana (v. Skippy II). Millar was ruim twee seconden sneller.

De Belg Olivier Philippaerts reed Cabrio van de Heffinck naar de vijfde plaats. Olivier won met Carlito C eerder een 1.30m rubriek. Beste Nederlander in de Grand Prix was Marc Houtzager op de 17de plaats met Sterrehof's Opium.

Klik hier voor de volledige uitslag

HorsUs 

'Kwakzalverij' onderwerp in Nederlandse politiek

16-09 Algemeen
Lees meer >>

De Nederlandse politiek gaat zich binnenkort bezighouden met het welzijn van paarden. Dit naar aanleiding van de stelling van Julius Peters van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) dat honderden kwakzalvers en alternatieve genezers foute diagnoses bij de behandeling van paarden stellen. Dat leidt er volgens hem toe dat paarden bijvoorbeeld kreupel blijven of rugklachten houden.

 
Volgens Peters, voorzitter van de paardensectie van de KNMvD, behandelen de alternatieve genezers duizenden zieke paarden. Eigenaren stappen naar zo'n alternatieve behandelaar omdat die veel goedkoper is dan een dierenarts.

De Dierenbescherming herkent de problemen. "Het is penny wise pound foolish", zegt directeur Frank Dales. "In plaats van dat het paard beter wordt van de behandeling, wordt hij vaak nog slechter. En dan is het herstelproces uiteindelijk alleen maar langduriger en ook kostbaarder."
 
In Nederland zijn ongeveer 400.000 paarden. Ze staan op grote maneges en fokkerijen of in kleine stallen bij de eigenaar thuis. Bij de koop zijn nieuwe eigenaren zich vaak niet bewust van de hoge kosten. En het houden van een paard wordt alleen maar duurder als hij een blessure krijgt en de dierenarts moet worden gebeld.
 
Daarom gaan eigenaren het alternatieve medische circuit in. Met behandelaars die niet goed weten waar ze het over hebben, volgens Peters.
 
"Wat ik dan hoor, is een gedraaide milt, een geklemde ischias of 'iets' aan de eierstokken. Soms ook bij een mannelijk dier, dus dat past niet helemaal. En ook nierproblemen. Nou dat heb ik in mijn carrière als dierenarts, en die beslaat al 32 jaar, niet vaak gezien."
 
Ook de sectorraad paarden, het overkoepelend orgaan voor de paardenbedrijven, keurt de praktijken af. "Ik vind dat een zorgelijke situatie", zegt Ruud Pruijsten-Timmermans van de sectorraad. "Het welzijn van het paard is erbij gebaat dat hij de noodzakelijke zorg krijgt."
 
Volgens de wettelijke regels mogen medische handelingen alleen worden uitgevoerd door dierenartsen. Maar er is in de praktijk weinig te doen tegen een foute diagnose van een kwakzalver, zegt dierenarts Peters. "Wij dierenartsen, maar ook dierenfysiotherapeuten zijn in het zogenoemde BIG-register opgenomen. Zij staan nergens ingeschreven. Wij hebben een tuchtcollege, dus als u niet tevreden bent over mijn handelen, kunt u mij aanklagen. Dat is in het alternatieve circuit zeker niet het geval."
 
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Dierenbescherming willen een verplichte halfjaarlijkse keuring van paarden. Eigenaren moeten daarbij paarden medisch laten controleren door een bevoegde dierenarts.
 
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat in het algemeen ruim 30 procent van de paarden op maneges en fokkerijen rugklachten heeft, soms mild, soms ernstig. 20 procent is kreupel of heeft problemen met lopen. De wetenschappers onderzochten 3000 paarden op 150 bedrijven.
 
De zieke dieren zijn gebaat bij de best mogelijke behandeling, zegt Pruijsten-Timmermans van de sectorraad paarden. "Elk paard dat pijn heeft, is er een te veel. Wat wij eraan kunnen doen, is eigenaren bereiken en die adviseren om er ook echt op die manier mee om te gaan."
 
De Tweede Kamer praat in november met staatssecretaris Dijksma over paardenwelzijn.

NOS / HorsUs

Imke Schellekens-Bartels toont jonge talenten op Horse Event

16-09 Dressuur
Lees meer >>

De Nederlandse Grand Prix amazone Imke Schellekens-Bartels toonde twee van haar talenten op Horse Event, het driedaagse evenement dat voor het laatste jaar in Deurne (Nederland) werd gehouden. In twee clinics met haar moeder Tineke Bartels reed Imke de vijfjarige Enoeska (Johnson x Krack C) en de achtjarige Bellâtre D.E.S (Serano Gold x Rubinstein).

Beide paarden zijn nog onervaren maar lieten zien over veel kwaliteit te beschikken. Imke's doel is deze paarden verder op te leiden naar hoger niveau.

HorsUs

Advertorial

HorsUs laatste-kwartaal-actie

15-09 Algemeen
Lees meer >>

HorsUs biedt ondernemers de kans om in het laatste kwartaal van dit jaar uiterst voordelig op HorsUs te adverteren:

Voor € 75,- (ex BTW) staat u de laatste drie maanden van dit jaar op de website www.horsus.eu met een kleine banner (295x60 pixels) 

Voor € 100,- (ex BTW) staat u de laatste drie maanden van dit jaar op de website www.horsus.eu met een grote banner (680x60 pixels)

Meer info: sales@horsus.eu

HorsUs

Totilas weer fit, doel is wereldbekerfinale

15-09 Dressuur
Lees meer >>

Nét voor de wereldruiterspelen waarvoor de Duitser Matthias Alexander Rath met Totilas was geselecteerd, kampte de hengst opnieuw met blessureleed. Inmiddels is Totilas weer fit en is een nieuw doel gesteld: de wereldbekerkwalificaties rijden en de finale in Las Vegas (USA - 16 tot 29 april 2015) bereiken.

Voordat het zover is, wacht Rath eerst nog een andere uitdaging: hij en zijn vrouw verwachten in oktober hun eerste kindje.

Reiterrevue / HorsUs

 

Paarden vergiftigd met twee kilo rattenvergif

15-09 Algemeen
Lees meer >>
Een extreem geval van dierenmishandeling in Berlaar-Heikant (België). Daar vergiftigden onbekenden afgelopen weekend drie paarden en een rasgeit met niet minder dan twee kilogram rattenvergif. De eigenares vermoedt een wraakactie.

‘Toen ik zondag om 17 uur naar de wei ging, zag ik tussen de voeder- en de drinkbakken, over een afstand van zowat zeven meter, blauwe korrels liggen. In de drinkbakken trof ik blauwe pastilles aan. Meteen begreep ik dat het om rattenvergif ging. Ik heb onmiddellijk de dierenarts en de politie gebeld’, begint Annemie Verhoeven haar verhaal.
 

‘De daders zijn via de Heistsebaan de wei binnengekomen. Ze hebben eerst een poort geforceerd en vervolgens de elektrische afsluiting onklaar gemaakt. Dat is best gevaarlijk. Zoiets kan volgens mij niet iedereen. In de wei en in de drinkbakken hebben ze minstens twee kilogram rattenvergif uitgestrooid en dan nog niet van het goedkoopste merk! Dat moet tussen zaterdagavond 20.30 uur en zondagnamiddag gebeurd zijn.’ 

Nieuwsblad

GCT Lausanne: Schröder vierde, Beerbaum wint

15-09 Springen
Lees meer >>

In de Global Champions Tour wedstrijd die zaterdagavond in het Zwitserse Lausanne werd verreden in Gerco Schröder met Cognac Champblanc als beste Nederlander uit de bus gekomen. Zes ruiters plaatsten zich voor de barrage en ook daarin bleef Gerco foutloos, wat hem een zeer verdienstelijke vierde plaats opleverde. De zege ging naar de Duitser Ludger Beerbaum met Chaman.

 
Van de vier Nederlandse ruiters die in de GCT wedstrijd op zaterdagavond van start gingen wisten naar Schröder ook Harrie Smolders (Hooge Mierde) met Don VHP Z en Maikel van der Vleuten (Someren) met VDL Groep Sapphire B zich bij de beste achtien te rijden die in de tweede manche van start konden gaan. Jur Vrieling noteerde een springfout in dit basisparcours in een relatief langzame tijd en eindigde als 34ste. Van het Nederlandse trio dat van start ging in de tweede manche wist alleen Schröder zich te plaatsen voor de barrage. Ook in de barrage bleef Gerco, die als eerste van de vijf barrage ruiters binnenreed, foutloos en eindigde als vierde achter Beerbaum die won en de Brit  John Whitaker met Argento, terwijl de Argentijn José Maria Larocca met GDE Matrix derde werd. 
 
"Dit is tot nu toe de beste prestatie van Cognac Champblanc. We werden in Ommen derde, maar dat was op drie sterren niveau en dit is op vijf sterren niveau. De schimmel werd door mijn broer Ben opgeleid en moet nu ervaring opdoen op dit soort zware wedstrijden. In de barrage moest ik als eerste van start en dit paard is niet één van de snelste. Misschien had ik de laatste lijn iets meer risico kunnen nemen, maar ik ben tevreden", aldus Gerco, die het eerste parcours omschreef als goed te doen. "In de tweede manche was het toch wel moeilijker. Zo stond er een zware steilsprong met planken en was de bushoxer ook best zwaar. Daarna was het moeilijk om in een lange vijf bij de pittige driesprong te komen. Ik ben heel tevreden over de positieve ontwikkeling die deze nu elfjarige ruin doormaakt".
 
Bekijk hier de uitslag

KNHS
Advertorial

Zandhoven: Amerikaanse overwinning in de kür

14-09 Dressuur
Lees meer >>

Zes combinaties kozen voor de kür tijdens CDI Zandhoven in België. Arlène Page scoorde 72,500% met haar 16-jarige merrie Alina en dat was genoeg voor de overwinning.

De Spaanse Morgan Barbançon werd tweede met Vitana V (71,15%) en derde werd de Belg Mario van Orshaegen met Wilco V (69,475%).

Klik hier voor de volledige uitslag

HorsUs 

Internationaal Defilé ter gelegenheid van 200 jaar Prinsjesdag (video)

14-09 Algemeen
Lees meer >>

Bij de viering van 200 jaar Prinsjesdag vandaag in Den Haag (Nederland) geeft de eveneens jubilerende landmacht acte de présence met een uniek en internationaal militair Bereden Defilé. In 13 detachementen defileren ruim 120 paarden over de Lange Voorhout.

Naast de Koninklijke Landmacht nemen de belangrijke militaire partners België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Amerika deel aan het defilé. Het is voor het eerst dat een zelfstandig Bereden Defilé in Den Haag wordt georganiseerd. Brigadegeneraal Gijs van Keulen neemt het Defilé af namens de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif. Ook de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de chef van het Militair Huis, de burgemeester van Den Haag en diverse militaire attachees zullen bij het defilé aanwezig zijn. Rond de defileer locatie zijn vrij toegankelijke tribunes opgebouwd met een capaciteit van circa 3.000 plaatsen. Stalen rossen Na de bereden detachementen volgen nog verschillende militaire voertuigen, die binnen de cavalerie zijn en worden gebruikt. 200 jaar Koninklijke Landmacht De deelname van de Koninklijke Landmacht aan de viering 200 jaar Prinsjesdag is onderdeel van het eigen jubileum, dat ze wil vieren met de samenleving voor en namens wie haar militairen optreden. Waar mogelijk met persoonlijke verhalen over oefen- en inzetervaringen een beeld schetsen van het werk van de militair. De Koninklijke Landmacht is onlosmakelijk verbonden aan het bestaan van het Koninkrijk, wat in vele ceremoniële tradities tot uiting komt.

HorsUs 

Zandhoven: Special ook voor Devroe

13-09 Dressuur
Lees meer >>

Na hun overwinning gisteren in de internationale Grand Prix in Zandhoven (België) hebben Jeroen Devroe en Eres DL ook de Special op hun naam geschreven vandaag. Het duo scoorde iets hoger dan gisteren, 69,392%.

De tweede plaats ging, net als gisteren, naar USA ruiter Arlène Page maar nu met Woodstock. Ze rijdt twee paarden in de Grand Prix en gisteren werd ze tweede met Alina en achtste met Woodstock. Vandaag zadelde ze alleen Woodstock en het resultaat was een tweede plaats.

De Zweedse Juliëtte Ramel die gisteren enorm verschillend werd gewaardeerd in klassering (van 1e tot 16e) kwam nu met haar Ten Points uit op de derde plaats.

Klik hier voor de voledige uitslag

HorsUs

Horse Event naar Ermelo

13-09 Algemeen
Lees meer >>
Het driedaagse Nederlandse evenement Horse Event vindt vanaf 2015 plaats op de prachtige terreinen van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Organisator Academy Bartels zet deze stap enerzijds omdat NHB Deurne onzekere tijden tegemoet gaat, anderzijds biedt het Nationaal Hippisch Centrum veel nieuwe kansen voor de doorontwikkeling van Horse Event.

Grote voordelen zijn het ruimere terrein en het grotere aantal binnen- en buitenpistes met professionele paardensportbodems. Ook kan de samenwerking met FNRS en KNHS, die beiden hun thuisbasis hebben in Ermelo, nog beter worden geïntegreerd in het evenement. Tenslotte heeft ook de centralere ligging van Ermelo een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor deze nieuwe locatie. De datum blijft ongewijzigd, het 2e volle weekend van september. In 2015 is dat van 11 t/m 13 september.
 
Organisator Gijs Bartels is erg blij met de nieuwe locatie: 'Hiermee is het succes van Horse Event voor de lange termijn gewaarborgd. Ik zie veel nieuwe mogelijkheden en verheug me er op om met ons team te gaan werken aan de nieuwe invulling.'

Academy Bartels / HorsUs
Advertorial

Zandhoven: Devroe en Eres winnen internationale Grand Prix

13-09 Dressuur
Lees meer >>

De Belg Jeroen Devroe en zijn tienjarige Belgisch gefokt dressuurpaard Eres DL hebben gisteren de internationale Grand Prix in Zandhoven gewonnen. Dat deden ze met een score van 69%.

Tweede werd de Amerikaanse Arlène Page met Alina (v. Michellino). Op de derde plaats eindigde António de Vale uit Portugal met zijn Vicomte.

Opvallend waren de juryverschillen: de Zweedse Juliette Ramel werd eerste én 16de geplaatst en dit soort verschillen kwamen nog enkele malen voor in de uitslagenlijst.

Klik hier voor de uitslagen

Zandhoven Handige Links

HorsUs

Bronzen Salinero bijna af

13-09 Dressuur
Lees meer >>

Het bronzen beeld van Salinero is bijna klaar. De Nederlandse Anky van Grunsven won met Salinero in 2004 en 2008 Olympisch goud. Daarom vindt ze dat Salinero een standbeeld verdient, net als haar andere succespaard Bonfire. Maandenlang is er aan gewerkt. Het beeld van Salinero staat nu nog in de bronsgieterij van Jos Boerekamps in Nederweert. Daar legt hij samen met de Eindhovense kunstenares Jannelies Raaijmakers de laatste hand aan het beeld. 

 
Voor Boerekamps is het een droomklus. "We zijn ooit begonnen met een paard van Jan Tops te gieten. Daarna mocht ik het beeld van Bonfire maken. Toen we hoorden dat er ook een beeld van Salinero zou komen, wilden wij dat heel graag doen. En nou staat 'ie hier."
 
Het beeld werd ontworpen door kunstenares Jannelies Raaijmakers. Ze is voor ze aan de klus begon op het Anky Education Center naar Salinero gaan kijken. "Elk paard heeft toch zijn eigen stijl en karakter. Dat kan je niet alleen van foto's afhalen."
 
Toen Raaijmakers het ontwerp af had, is Anky zelf komen kijken. En zij had nog wel wat kritische opmerkingen. Vooral over het hoofd. "De oren moesten van Anky verder naar voren komen te staan. Die heb ik er toen afgezaagd en verder naar voren gezet. Ook de breedte van de neus moest anders. Op een gegeven moment heeft Anky zelf het gereedschap ter hand genomen. Dat was heel erg leuk."
 
Als het beeld van Salinero helemaal af is, komt 'ie naast het beeld van Bonfire aan de Veghelsedijk in Erp te staan. Half oktober moet het beeld onthuld worden. 

Klik hier voor een video van het beeld
 
Omroep Brabant
Advertorial
Advertorial
 

Nederland

HorsUs BVBA
Logistiekweg 20 - 31
7007 CJ Doetinchem (Gelderland)

België

HorsUs BVBA
Leemputten 11
2381 Ravels (Antwerpen)