Huidige taal: Nederlands  |  HorsUs in English

Update vogelgriep: nieuwe maatregelen Nederland

24-11 Algemeen
Lees meer >>

Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, neemt Staatssecretaris Dijksma een nieuw pakket maatregelen schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. De afgebakende zones rondom de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen die eerder zijn afgekondigd, blijven van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand.

Vier regio’s om verspreiding te voorkomen
Nederland wordt opgedeeld in 4 regio’s, waar tussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio’s zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) elk in een andere regio vallen. Ook is de indeling zo, dat deze twee pluimveerijke gebieden zich in een andere regio bevinden dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden (Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen). Zo wordt verspreiding van vogelgriep tegen gegaan.

Hygiëne maatregelen van groot belang
De maatregelen blijven er op gericht het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken. Bij noodzakelijke transporten zijn hygiëne maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Het verplaatsen van pluimveemest kent een aanzienlijk risico, en blijft daarom verboden. Daarnaast is het op dit moment niet wenselijk dat er nieuw pluimvee aangevoerd wordt naar de bedrijven. Een grotere hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen van andere pluimveebedrijven. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.

Paardenhouderij
Er is een uitvoering maatregelenpakket afgekondigd door staatssecretaris Dijksma. Voor de paardenhouderij betekent dit het volgende:
-      Een “eigen verklaring” bij het vervoer van paarden is niet langer nodig.
-       Buiten de 10 km gebieden is het vervoer van paarden (overige commercieel gehouden dieren) van een gemengd bedrijf met pluimvee toegestaan onder voorwaarden, nl. rechtstreeks naar een ander bedrijf. Let op: vervoer naar een ander bedrijf met commercieel pluimvee is verboden.
-       Het vervoer en aanwenden van mest en strooisel van gevogelte is niet toegestaan. Het vervoer en aanwenden van mest van andere diersoorten (bijvoorbeeld paarden) door bedrijven met commercieel gehouden gevogelte is toegestaan, hierbij dient het hygiëne protocol gehanteerd te worden.
-       Binnen de 10 km gebieden is het vervoer van paarden (overige commercieel gehouden dieren) van een gemengd bedrijf met pluimvee naar en ander bedrijf met pluimvee verboden. Vervoer van paarden vanaf een bedrijf met commercieel pluimvee rechtstreeks naar een bedrijf niet zijnde een commerciële vogelhouder is toegestaan.
-       Het is verboden om huisdieren af- of aan te voeren van/op bedrijf met commercieel gehouden gevogelte waarbij een uitzondering geldt voor zover de dieren uitsluitend op een woonverblijf komen en niet in aanraking komen met gevogelte.
-       De mest van andere commercieel gehouden dieren (bijvoorbeeld paarden) mag vervoerd worden waarbij het hygiëne protocol gehanteerd dient te worden.

Houd de website van de Rijksoverheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Heb je vragen, neem dan rechtstreeks contact op met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) via telefoonnummer: 088 - 042 42 42

KNHS / HorsUs

Bram Chardon gaat te hard voor groom (video)

24-11 Mennen
Lees meer >>

Bram Chardon, zoon van en ook al zelf tweemaal wereldkampioen, is in Australië om daar clinics te geven om zo de mensport te promoten. In Melborne gaf hij een clinic indoor marathonrijden maar zijn 'geleende' groom kon niet volgen en viel van de wagen. Gelukkig liep het allemaal goed af maar zo'n snelheid zijn ze in Australië niet gewend!

Bekijk de video hieronder

HorsUs


Jeroen Dubbeldam genomineerd voor sportmoment van het jaar

24-11 Springen
Lees meer >>

Het moment waarop de Nederlandse springruiter Jeroen Dubbeldam zijn dochter in de armen nam nadat hij wereldkampioen werd in Caen (Frankrijk), is genomineerd als NOC*NSF sportmoment van 2014.

De tien genomineerde sportmomenten van het afgelopen jaar zijn bekend en vanaf vandaag kan het publiek via www.nos.nl/sport bepalen wat het meest bijzondere en memorabele Nederlandse sportmoment van het afgelopen jaar is. Wie zijn stem uitbrengt, maakt kans op toegangskaarten voor het NOS│NOC*NSF Sportgala voor twee personen.

NOC*NSF / HorsUs

Advertorial

Paard wordt dol, Sint lopend verder

24-11 Algemeen
Lees meer >>
De intocht van Sinterklaas is zaterdagmiddag in Naarden (Nederland) niet helemaal vlekkeloos verlopen. Er waren zoveel mensen op de Sint afgekomen, dat het paard compleet in paniek raakte.

De schimmel was nauwelijks meer te houden en begon wild om zich heen te trappen. Het angstige paard werd uit voorzorg uit de drukte gehaald en de Goedheiligman besloot zijn tocht daarop te voet te vervolgen.

De Telegraaf / HorsUs

Twee zwaargewonden door ongeluk met koets

24-11 Mennen
Lees meer >>
Door een ongeval met paard en wagen zijn gisterenochtend twee mannen zwaargewond geraakt in Rosmalen (Nederland). Het paard sloeg op hol en de kar raakte twee bomen. Vervolgens sloeg het voertuig om. 

Een 61-jarige man was volgens de politie na het ongeluk niet aanspreekbaar. Hij heeft ernstige verwondingen aan zijn hoofd en is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Een 68-jarige man ging per ambulance naar een ziekenhuis in Den Bosch. Ook hij is gewond geraakt aan zijn hoofd.

Het is nog niet bekend waardoor het paard op hol sloeg. Het dier brak los na de botsing tegen de bomen en ging ervandoor. Een omstander wist het paard terug te halen. 

De Telegraaf / HorsUs

Opmerkelijke paardenfilmpjes (148)

22-11 Opmerkelijk
Lees meer >>

Deze week in Opmerkelijke paardenvideo's een video van het eerste muildier dat in de United States aan de US dressage finals meedoet. Het dier wordt gereden door Laura Hermanson.

HorsUs


 

Belgische menster Mia Allo overleden

22-11 Mennen
Lees meer >>

Na een moedig gedragen en slepende ziekte is de voorzitster van de Belgische KBRSF mencommissie overleden. Mia Allo was intens betrokken bij de internationale mensport. Haar oogstrelende Palominogespan, vertegenwoordigde België op tal van Wereld- en Europese kampioenschappen in de reeks 4 span pony’s. De liefde voor het paard erfde ze van haar vader Willy Allo, die decennia geleden in de paardensport actief was. Hij was een groot kenner van het antieke gerij.

Na zijn overlijden zette ze de hippische activiteiten op het Peerdshof in Nieuwenrode verder. De stallen, koetsenremises hield ze kraaknet in ere. Als het gespan van Mia buitenkwam dan was het altijd volgens de traditionele regels van de sport.
 
Goed zes maanden geleden kwam ze terug van de internationale menwedstrijd in Dothealyst in Denemarken waar ze nog eervol derde werd, toen ze dringend opgenomen werd in het ziekenhuis. Van in het begin wist Mia dat het verdict en de diagnose onomkeerbaar was. 'Ze krijgen me niet zo rap klein', ze ze nog. 

Mia Allo was niet alleen als atleet actief in de sport. Haar kennis en bagage die ze over het mennen had, deelde ze ook met velen. Ze startten zelf 7 keer bij de ponyvierspannen op FEI Wereldkampioenschappen, beginnend in 1995 in Breda. Ze werd ook ontelbare keren Belgische kampioene. Mia Allo was sedert 2010 ook internationaal jurylid voor de FEI geworden. Als voorzitster van de Belgische mencommissie zat ze meer dan 10 jaren de vergaderingen voor.
 
Equibel / HorsUs
Advertorial

KNHS presenteert een nieuwe discipline in de Nederlandse Paardensport: Horseball

22-11 Algemeen
Lees meer >>
Met de officiële oprichting van de KNHS-Horseball Vereniging Nederland heeft de KNHS een nieuwe discipline toegevoegd aan de Nederlandse paardensport.
 
Op 13 en 14 december 2014 presenteren de nieuwe bestuurs- en forumleden zich tijdens het Nederlands Kampioenschap Horseball, dat wordt verreden in het Nationaal Hippisch Centrum van de KNHS in Ermelo. Tijdens dit weekeinde zullen er, naast de wedstrijden van de beste Nederlandse teams om het Nederlandse goud, ook oefenwedstrijden worden gespeeld tussen beginnende (pony)teams en zijn er demonstraties te zien van buitenlandse topteams. Daarnaast zal er ruime gelegenheid zijn om informatie over de sport, de spelregels en tactieken te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven om met eigen paarden en/of pony’s deel te nemen aan clinics en desgewenst een oefenwedstrijdje spelen.
 
De KNHS-horseballvereniging gaat zich de komende jaren inzetten om deze mooie, spectaculaire sport bij zoveel mogelijk maneges en paardensportverenigingen te introduceren. Voor meer informatie: www.horseball-knhs.nl 

KNHS / HorsUs

 

Nederlandse teamveterinair endurance stopt

22-11 Endurance
Lees meer >>

Frans Arts treedt terug als teamveterinair voor de Nederlandse endurancesport. Zijn drukke internationale werkzaamheden op FEI wedstrijden zijn hiervoor de belangrijkste reden. Frans Arts stopt op het hoogtepunt van de successen van Nederland. Nooit eerder was de Nederlandse endurancesport zo succesvol als tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië.

 
Frans Arts is zowel nationaal als internationaal nauw betrokken bij de ontwikkeling van de endurancesport. Sinds begin 2012 heeft hij zijn drukke werkzaamheden op internationale evenementen gecombineerd met zijn taken als teamdierenarts voor de Nederlandse Endurance. In deze jaren groeiden de successen van de Nederlandse enduranceruiters gestaag op de Europese en Wereld Kampioenschappen naar de glorieuze zilveren medaille van Marijke Visser op de WEG.
 
Arts is een belangrijke steun geweest voor de KNHS in de ‘strijd’ voor faire endurancesport. Hij gaf de KNHS veel input om bij de FEI te strijden voor eerlijke trainingsmethoden, eerlijke strijd (zonder verboden medicatie) en eerlijke omgang met FEI-officials.
 
KNHS / HorsUs
 

Paardeninfluenza uitbraak in Groot Brittannië

21-11 Algemeen
Lees meer >>
In Groot-Brittannië is een uitbraak van paardeninfluenza. De ziekte is reeds op 24 plaatsen vastgesteld en dierenartsen adviseren om voorzichtig te zijn en paarden te vaccineren. 
 
Symptomen van de paardengriep:
Koorts
Depressie
Neusuitvloeiing
Hoesten
Gezwollen lymfeklieren
 

De ziekte wordt verspreid door hoesten en neusuitvloeiing maar ook via mensen die in aanraking zijn geweest met besmette paarden.

Horse & Hound / HorsUs

Topmenners naar London Olympia

21-11 Mennen
Lees meer >>

De organisatie van de wereldbeker mennen in Londen (Groot Brittannië) kan rekenen op een sterk deelnemersveld in december. Nederland is sterk vertegenwoordigd en uit België doet Glenn Geerts mee.

Deelnemers Olympia Horse Show mennen:

• Fredrik Persson (SWE)
• Theo Timmerman (NED)
• Koos de Ronde (NED)
• Glenn Geerts (BEL)
• Ijsbrand Chardon (NED)
• Daniel Naprous (GBR)
• Boyd Exell (AUS)

Revolution Sports / HorsUs
Advertorial

Vogelgriep op tweede plaats in Nederland

21-11 Algemeen
Lees meer >>
In Ter Aar (Zuid-Holland, Nederland) is bij een pluimveebedrijf met 3 stallen met in totaal rond 43.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het bedrijf wordt onmiddellijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
 
Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Opnieuw standstill pluimveevervoer heel Nederland 
Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 2014 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur (zondag 23 november 14.00 uur).
 
10-kilometer gebied
Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.
 
Paardenhouderij
Volgens het beleidsdraaiboek van het ministerie van Economische Zaken mogen paarden in Nederland vervoerd worden mits ze niet van een commercieel pluimveebedrijf afkomstig zijn. Bij vervoer van paarden geldt het volgende:
 
-      Om tijdens vervoer onderscheid te kunnen maken tussen paarden afkomstig van/bestemd voor bedrijven met commercieel pluimvee en bedrijven zonder commercieel pluimvee moeten “eigenverklaringen” de paarden vergezellen. De “eigenverklaring” dient u zelf in te vullen.
 
-      Op gemengde bedrijven met pluimvee geldt het vervoersverbod ook voor de overige diersoorten en mest van overige dieren op het bedrijf. Het vervoersverbod geldt voor maximaal 72 uur.
 
De maatregelen gelden in dit gebied ook voor gemengde bedrijven met pluimvee, voor andere dieren en mest van andere dieren. Voor alle bedrijven in deze zone geldt een bezoekersregeling en dienen zij extra hygiënemaatregelen te nemen.
 
Vervoer van paarden uit het beschermingsgebied en toezichtsgebied (10 km gebied):
Vervoer is verboden en alleen mogelijk met een ontheffing bij levensbedreigende situaties. Deze ontheffing dient ingevuld te worden door uw dierenarts.

Sectorraad / HorsUs

Stuttgart: Jump & Drive (video)

21-11 Springen
Lees meer >>

De internationale wedstrijd German Masters in Stuttgart heeft de altijd spectaculaire rubriek Jump & Drive op het programma staan. Deze werd gewonnen door de Duitser Mario Walter die Quita de la Rosa reed in het parcours en daarna van zijn galopperend paard sprong en in de auto stapte waarmee hij een 'kegeltjesparcours' moets afleggen.

Bekijk de beelden hieronder

HorsUsOlympische Lando is niet meer

20-11 Springen
Lees meer >>

Het paard dat onder de Nederlandse springruiter Albert Voorn naar Olympisch individueel zilver liep, is gestorven: Lando, hij werd 26 jaar.

Voorn bracht het paard naar ongekende hoogte. Hij kreeg de Lancier afstammeling op stal om hem 'braver' te maken want de hengst durfde nog wel eens te stoppen in plaats van te springen. Dat lukte Voorn zo goed dat het duo in Sydney in 2000 individueel zilver won (achter Jeroen Dubbeldam).

De laatste weken kon Lando niet meer goed in de benen komen schrijft eigenaar Frédéric Neyrat op de Facebookpagina van Béligneux Le Haras.

HorsUs

 

28 paarden krijgen bijzonder transport

20-11 Dressuur
Lees meer >>

Komend weekend treedt de wereldberoemde Spaanse rijschool uit Wenen op in Brussel. De 28 paarden zijn al aangekomen, met een heel bijzonder transport. De dieren zijn bijna letterlijk hun gewicht in goud waard. Ze reizen dan ook in speciaal ingerichte vrachtwagens, samen met hun begeleiders.

Klik hier voor de video

Nieuwsblad / HorsUs

Advertorial

Belgen te paard weggezakt in drijfzand (video)

20-11 Algemeen
Lees meer >>
Een groepje Belgen is maandag met paard en al in het drijfzand bij Nieuwvliet (Nederland) geraakt. Het is niet de eerste keer dat er mensen of paarden vast komen te zitten op het stuk strand bij Nieuwvliet.

De gemeente Sluis plaatste eerder tien waarschuwingsborden, maar laat in een reactie weten dat daar een aantal van zijn weggespoeld. Wethouder Ploegaert betreurt de situatie en gaat er voor zorgen dat iemand regelmatig gaat controleren of de borden er nog staan. 

Isolde Tuypens uit België kreeg maandag de schrik van haar leven nadat ze de waarschuwingsborden voor het drijfzand niet had gezien. "Wij hebben al dertig jaar paarden, en wij hebben nog nooi zoiets gevaarlijks meegemaakt."

De problemen met het drijfzand in Nieuwvliet spelen al langer. Het gaat om een natuurverschijnsel dat vaker voorkomt. Als het laagwater is en de wind op een bepaalde manier staat, schuift het zand weg. Dat kan dan leiden tot zogenaamde moddervorming waarin je gemakkelijk kunt wegzakken.

Omroep Zeeland / HorsUs
 

Handige links: Stuttgart German Masters

19-11 Algemeen
Lees meer >>

De Stuttgart German Masters gaan vandaag van start. Het Duitse concours viert haar 30ste verjaardag. Er vinden wereldbekerkwalificaties dressuur, springen en mennen plaats.

HorsUs Handige Links:
programma
startlijsten en resultaten
website
livestream (gratis)

HorsUs

Advertorial
Advertorial
 

Nederland

HorsUs BVBA
Logistiekweg 20 - 31
7007 CJ Doetinchem (Gelderland)

België

HorsUs BVBA
Leemputten 11
2381 Ravels (Antwerpen)