Huidige taal: Nederlands  |  HorsUs in English

Opmerkelijke paardenfilmpjes (148)

22-11 Opmerkelijk
Lees meer >>

Deze week in Opmerkelijke paardenvideo's een video van het eerste muildier dat in de United States aan de US dressage finals meedoet. Het dier wordt gereden door Laura Hermanson.

HorsUs


 

Belgische menster Mia Allo overleden

22-11 Mennen
Lees meer >>

Na een moedig gedragen en slepende ziekte is de voorzitster van de Belgische KBRSF mencommissie overleden. Mia Allo was intens betrokken bij de internationale mensport. Haar oogstrelende Palominogespan, vertegenwoordigde België op tal van Wereld- en Europese kampioenschappen in de reeks 4 span pony’s. De liefde voor het paard erfde ze van haar vader Willy Allo, die decennia geleden in de paardensport actief was. Hij was een groot kenner van het antieke gerij.

Na zijn overlijden zette ze de hippische activiteiten op het Peerdshof in Nieuwenrode verder. De stallen, koetsenremises hield ze kraaknet in ere. Als het gespan van Mia buitenkwam dan was het altijd volgens de traditionele regels van de sport.
 
Goed zes maanden geleden kwam ze terug van de internationale menwedstrijd in Dothealyst in Denemarken waar ze nog eervol derde werd, toen ze dringend opgenomen werd in het ziekenhuis. Van in het begin wist Mia dat het verdict en de diagnose onomkeerbaar was. 'Ze krijgen me niet zo rap klein', ze ze nog. 

Mia Allo was niet alleen als atleet actief in de sport. Haar kennis en bagage die ze over het mennen had, deelde ze ook met velen. Ze startten zelf 7 keer bij de ponyvierspannen op FEI Wereldkampioenschappen, beginnend in 1995 in Breda. Ze werd ook ontelbare keren Belgische kampioene. Mia Allo was sedert 2010 ook internationaal jurylid voor de FEI geworden. Als voorzitster van de Belgische mencommissie zat ze meer dan 10 jaren de vergaderingen voor.
 
Equibel / HorsUs

KNHS presenteert een nieuwe discipline in de Nederlandse Paardensport: Horseball

22-11 Algemeen
Lees meer >>
Met de officiële oprichting van de KNHS-Horseball Vereniging Nederland heeft de KNHS een nieuwe discipline toegevoegd aan de Nederlandse paardensport.
 
Op 13 en 14 december 2014 presenteren de nieuwe bestuurs- en forumleden zich tijdens het Nederlands Kampioenschap Horseball, dat wordt verreden in het Nationaal Hippisch Centrum van de KNHS in Ermelo. Tijdens dit weekeinde zullen er, naast de wedstrijden van de beste Nederlandse teams om het Nederlandse goud, ook oefenwedstrijden worden gespeeld tussen beginnende (pony)teams en zijn er demonstraties te zien van buitenlandse topteams. Daarnaast zal er ruime gelegenheid zijn om informatie over de sport, de spelregels en tactieken te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven om met eigen paarden en/of pony’s deel te nemen aan clinics en desgewenst een oefenwedstrijdje spelen.
 
De KNHS-horseballvereniging gaat zich de komende jaren inzetten om deze mooie, spectaculaire sport bij zoveel mogelijk maneges en paardensportverenigingen te introduceren. Voor meer informatie: www.horseball-knhs.nl 

KNHS / HorsUs

 

Advertorial

Nederlandse teamveterinair endurance stopt

22-11 Endurance
Lees meer >>

Frans Arts treedt terug als teamveterinair voor de Nederlandse endurancesport. Zijn drukke internationale werkzaamheden op FEI wedstrijden zijn hiervoor de belangrijkste reden. Frans Arts stopt op het hoogtepunt van de successen van Nederland. Nooit eerder was de Nederlandse endurancesport zo succesvol als tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië.

 
Frans Arts is zowel nationaal als internationaal nauw betrokken bij de ontwikkeling van de endurancesport. Sinds begin 2012 heeft hij zijn drukke werkzaamheden op internationale evenementen gecombineerd met zijn taken als teamdierenarts voor de Nederlandse Endurance. In deze jaren groeiden de successen van de Nederlandse enduranceruiters gestaag op de Europese en Wereld Kampioenschappen naar de glorieuze zilveren medaille van Marijke Visser op de WEG.
 
Arts is een belangrijke steun geweest voor de KNHS in de ‘strijd’ voor faire endurancesport. Hij gaf de KNHS veel input om bij de FEI te strijden voor eerlijke trainingsmethoden, eerlijke strijd (zonder verboden medicatie) en eerlijke omgang met FEI-officials.
 
KNHS / HorsUs
 

Paardeninfluenza uitbraak in Groot Brittanniƫ

21-11 Algemeen
Lees meer >>
In Groot-Brittannië is een uitbraak van paardeninfluenza. De ziekte is reeds op 24 plaatsen vastgesteld en dierenartsen adviseren om voorzichtig te zijn en paarden te vaccineren. 
 
Symptomen van de paardengriep:
Koorts
Depressie
Neusuitvloeiing
Hoesten
Gezwollen lymfeklieren
 

De ziekte wordt verspreid door hoesten en neusuitvloeiing maar ook via mensen die in aanraking zijn geweest met besmette paarden.

Horse & Hound / HorsUs

Topmenners naar London Olympia

21-11 Mennen
Lees meer >>

De organisatie van de wereldbeker mennen in Londen (Groot Brittannië) kan rekenen op een sterk deelnemersveld in december. Nederland is sterk vertegenwoordigd en uit België doet Glenn Geerts mee.

Deelnemers Olympia Horse Show mennen:

• Fredrik Persson (SWE)
• Theo Timmerman (NED)
• Koos de Ronde (NED)
• Glenn Geerts (BEL)
• Ijsbrand Chardon (NED)
• Daniel Naprous (GBR)
• Boyd Exell (AUS)

Revolution Sports / HorsUs

Vogelgriep op tweede plaats in Nederland

21-11 Algemeen
Lees meer >>
In Ter Aar (Zuid-Holland, Nederland) is bij een pluimveebedrijf met 3 stallen met in totaal rond 43.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het bedrijf wordt onmiddellijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
 
Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
 
Opnieuw standstill pluimveevervoer heel Nederland 
Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 2014 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur (zondag 23 november 14.00 uur).
 
10-kilometer gebied
Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.
 
Paardenhouderij
Volgens het beleidsdraaiboek van het ministerie van Economische Zaken mogen paarden in Nederland vervoerd worden mits ze niet van een commercieel pluimveebedrijf afkomstig zijn. Bij vervoer van paarden geldt het volgende:
 
-      Om tijdens vervoer onderscheid te kunnen maken tussen paarden afkomstig van/bestemd voor bedrijven met commercieel pluimvee en bedrijven zonder commercieel pluimvee moeten “eigenverklaringen” de paarden vergezellen. De “eigenverklaring” dient u zelf in te vullen.
 
-      Op gemengde bedrijven met pluimvee geldt het vervoersverbod ook voor de overige diersoorten en mest van overige dieren op het bedrijf. Het vervoersverbod geldt voor maximaal 72 uur.
 
De maatregelen gelden in dit gebied ook voor gemengde bedrijven met pluimvee, voor andere dieren en mest van andere dieren. Voor alle bedrijven in deze zone geldt een bezoekersregeling en dienen zij extra hygiënemaatregelen te nemen.
 
Vervoer van paarden uit het beschermingsgebied en toezichtsgebied (10 km gebied):
Vervoer is verboden en alleen mogelijk met een ontheffing bij levensbedreigende situaties. Deze ontheffing dient ingevuld te worden door uw dierenarts.

Sectorraad / HorsUs
Advertorial

Stuttgart: Jump & Drive (video)

21-11 Springen
Lees meer >>

De internationale wedstrijd German Masters in Stuttgart heeft de altijd spectaculaire rubriek Jump & Drive op het programma staan. Deze werd gewonnen door de Duitser Mario Walter die Quita de la Rosa reed in het parcours en daarna van zijn galopperend paard sprong en in de auto stapte waarmee hij een 'kegeltjesparcours' moets afleggen.

Bekijk de beelden hieronder

HorsUsOlympische Lando is niet meer

20-11 Springen
Lees meer >>

Het paard dat onder de Nederlandse springruiter Albert Voorn naar Olympisch individueel zilver liep, is gestorven: Lando, hij werd 26 jaar.

Voorn bracht het paard naar ongekende hoogte. Hij kreeg de Lancier afstammeling op stal om hem 'braver' te maken want de hengst durfde nog wel eens te stoppen in plaats van te springen. Dat lukte Voorn zo goed dat het duo in Sydney in 2000 individueel zilver won (achter Jeroen Dubbeldam).

De laatste weken kon Lando niet meer goed in de benen komen schrijft eigenaar Frédéric Neyrat op de Facebookpagina van Béligneux Le Haras.

HorsUs

 

28 paarden krijgen bijzonder transport

20-11 Dressuur
Lees meer >>

Komend weekend treedt de wereldberoemde Spaanse rijschool uit Wenen op in Brussel. De 28 paarden zijn al aangekomen, met een heel bijzonder transport. De dieren zijn bijna letterlijk hun gewicht in goud waard. Ze reizen dan ook in speciaal ingerichte vrachtwagens, samen met hun begeleiders.

Klik hier voor de video

Nieuwsblad / HorsUs

Belgen te paard weggezakt in drijfzand (video)

20-11 Algemeen
Lees meer >>
Een groepje Belgen is maandag met paard en al in het drijfzand bij Nieuwvliet (Nederland) geraakt. Het is niet de eerste keer dat er mensen of paarden vast komen te zitten op het stuk strand bij Nieuwvliet.

De gemeente Sluis plaatste eerder tien waarschuwingsborden, maar laat in een reactie weten dat daar een aantal van zijn weggespoeld. Wethouder Ploegaert betreurt de situatie en gaat er voor zorgen dat iemand regelmatig gaat controleren of de borden er nog staan. 

Isolde Tuypens uit België kreeg maandag de schrik van haar leven nadat ze de waarschuwingsborden voor het drijfzand niet had gezien. "Wij hebben al dertig jaar paarden, en wij hebben nog nooi zoiets gevaarlijks meegemaakt."

De problemen met het drijfzand in Nieuwvliet spelen al langer. Het gaat om een natuurverschijnsel dat vaker voorkomt. Als het laagwater is en de wind op een bepaalde manier staat, schuift het zand weg. Dat kan dan leiden tot zogenaamde moddervorming waarin je gemakkelijk kunt wegzakken.

Omroep Zeeland / HorsUs
 
Advertorial

Handige links: Stuttgart German Masters

19-11 Algemeen
Lees meer >>

De Stuttgart German Masters gaan vandaag van start. Het Duitse concours viert haar 30ste verjaardag. Er vinden wereldbekerkwalificaties dressuur, springen en mennen plaats.

HorsUs Handige Links:
programma
startlijsten en resultaten
website
livestream (gratis)

HorsUs

Belgische en Nederlandse dressuurruiters naar CDI-W Stuttgart

19-11 Dressuur
Lees meer >>

Vier Belgen en Nederlandse dressuurruiters komen aan de start tijdens de wereldbekerkwalificatie wedstrijd in het Duitse Stuttgart.

Voor België komen aan de start Simon Missiaen (Vradin) en Jeroen Devroe (Eres DL) en voor Nederland zijn dat Daniëlle Heijkoop (Kingsley Siro NOP en Patrick van der Meer. Van der Meer start Uzzo in de wereldbeker en Zippo in de 'gewone' viersterrenwedstrijd.

HorsUs 

Harrie Smolders wint wereldbekerkwalificatie in Las Vegas

19-11 Springen
Lees meer >>

De Nederlandse springruiter Harrie Smolders lijkt nu al zeker van een startplaats in de wereldbeker finale springen, die volgend jaar april in Las Vegas (USA) wordt verreden. Smolders heeft de leiding in de West-Europese league overgenomen van Kevin Staut, na zijn zege op zaterdag in de wereldbeker wedstrijd in Las Vegas.

 
Smolders won met Regina Z na barrage deze wedstrijd, die met 75.000 US dollars was gedoteerd, voor de Amerikaan Karl Cook met Jonkheer Z. Ook de derde plaats in deze wedstrijd was voor Smolders, nu met Enjoy Louis. Door zijn eerdere zege in het Californische Del Mar en de elfde plek in Thermal, die door Cook werd gewonnen, staat Smolders nu op 47 punten. Omdat Harrie Nederlander is tellen de door hem in de USA verzamelde punten in het wereldbeker circuit mee in de West-Europese League. Met 47 punten lijkt hij dan ook nu al zeker van een startplaats in de finale. De Zwitser Steve Guerdat staat nu tweede met 42 punter, terwijl Jur Vrieling (NLD) derde staat met 33 punten. 
 
Uitslag Las Vegas CSI-W Grand Prix:
1) Harrie Smolders (NLD) - Regina Z (Rex Z x Savoy Hanover) 
2) Karl Cook (USA) - Jonkheer Z (Jetset-D x Skippy II)
3) Harrie Smolders - (NLD) Enjoy Louis - (Cartano x Haarlem)

KNHS / HorsUs

Familie Fonck op dreef op de 3-jarige Italiaanse Futurity

18-11 Reining
Lees meer >>

De Belgische in Italië woonachtige reiningruiter Bernard Fonck heeft met Lil Ruf Whiz N Tag de 3-jarige Open Futurity level 4 op zijn naam gezet met de score 223. Dat deed hij in het Italiaanse Manerbio. Met zijn tweede paard Big Fat is hij Reserve Champion geworden met de score 222. 

 
Zijn vrouw Ann Fonck is met Roses For Einstein op de 5de plaats geëindigd met de score 216. Een succesvolle wedstrijd voor deze Belgische familie.
 
Klik hier voor de volledige uitslagen

Western Today / HorsUs
 
Advertorial

Nicola Philippaerts wint GP Toronto

18-11 Springen
Lees meer >>
De Belgische Nicola Philippaerts en Challenge van de Begijnakker hebben in Toronto (Canada) de afsluitende GP van de Royal Horse Show gewonnen. In de barrage van deze viersterrenjumping was hij de beste van de zeven deelnemende ruiters. Enkel Nicola Philippaerts en Beat Mandli (Zaza Harvey) bleven foutloos in die barrage maar de Belg was sneller dan de Zwitser die zo op de tweede plaats eindigde.
 
Nicola Philippaerts begon als derde in de barrage. De zoon van Ludo Philippaerts die Challenge van zijn vader heeft overgenomen, wist wat hem te doen stond. 'Eerder deze week raakte ik hier ook in de barrage van de wereldbekerwedstrijd maar Challenge was toen een beetje nerveus. Vanavond heeft hij het uitstekend gedaan. In de barrage bleef hij opnieuw foutloos en lukten we de snelste tijd. Ik wist dat onder andere Beezie Madden nog moest springen. Zij is ook snel maar ze ging in de fout en tikte een balk aan. Dit is een mooi resultaat in een mooi en moeilijk seizoen. Begin dit jaar won ik mijn eerste wereldbekerwedstrijd maar nadien waren de prestaties te wispelturig om altijd tevreden te zijn. Ik hoop dat deze zege mij opnieuw op weg zet naar een sterk indoorseizoen Dit is een mooie afsluiter van onze Amerikaanse tournee.'

Persbericht / HorsUs

Jeroen Dubbeldam genomineerd als Reem Acra Best Athlete

18-11 Algemeen
Lees meer >>
Vier hippische sporters zijn genomineerd voor de titel 'Reem Acra Best Athlete 2014'. Onder hen regerend wereldkampioen bij de springruiters Jeroen Dubbeldam, die ook deel uitmaakte van het goud winnende Nederlandse team op het EK en lid was van het team dat in Barcelona de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup  competitie wist te winnen.
 

Naast Dubbeldam zijn genomineerd de Australische Boyd Exell, die de individuele wereldtitel op het WK in Caen voor de derde achtereenvolgende wijze wist te veroveren bij de vierspan menners en in 2014 voor de vijfde maal de wereldbeker finale in die discipline wist te winnen. Ook de Duitser Daniel Deusser, die de wereldbeker finale in Lyon winnend wist af te sluiten en als zesde het WK in Caen beëindigde is genomineerd. De vierde kandidaat voor deze 'Oscar van de hippische sport' is Joanne Eccles, die op de WEG in Caen individueel goud veroverde in de voltige en ook brons won met haar Pas de Deux. Eccles is nu drievoudig wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen en won daarnaast ook nog vier zilveren medailles in de Pas de Deux. 

Volgens de FEI beschikken de vier genomineerde atleten over buitengewone hippische kwaliteiten en hebben ze de sport naar een hoger niveau getild. De hippische sporter die wordt verkozen is de opvolger van de Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin. Eerder werden ook Edward Gal (2010)  en Adelinde Cornelissen (2011) al eens uitgeroepen tot Reem Acra Best Athlete. 
 
De huldiging zal plaatsvinden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. 

KNHS / HorsUs
Advertorial
Advertorial
 

Nederland

HorsUs BVBA
Logistiekweg 20 - 31
7007 CJ Doetinchem (Gelderland)

België

HorsUs BVBA
Leemputten 11
2381 Ravels (Antwerpen)