Huidige taal: Nederlands  |  HorsUs in English

Verwaarloosde paarden op Belgische manege

19-04 Algemeen
Lees meer >>

Bij de Belgische manege Pachters-hof in Zutendaal werden gisteren vier jonge hengsten weggehaald. De dieren waren zwaar verwaarloosd. Het waren de politieagenten die de slechte conditie opmerkten tijdens de huiszoekingen in maart en alarm sloegen.


Van de negentien dieren die in de omgeving van manege rondlopen bleken er meerdere verwaarloosd. Nadat de verwaarlozing door een expert werd vastgesteld, werd besloten over te gaan tot inbeslagname van de dieren. De paarden bleken ondervoed, zaten vol klitten en uitwerpselen en bleken niet ontwormd.
 
Vanwaar de paarden komen, is niet bekend. Van de negentien dieren die gisteren werden aangetroffen, bleken er slechts enkele gechipt, maar ze staan wel nergens geregistreerd. Van de meeste paarden zijn geen identiteitsgegevens bekend.
 
De andere paarden, die in de weides staan, mogen voorlopig blijven, maar ook zij vertonen tekenen van lichte tot zwaardere verwaarlozing.

Nieuwsblad

Daniëlle Heijkoop vanuit Lyon: 'Siro voelt fijn aan'

19-04 Dressuur
Lees meer >>

De Nederlandse Daniëlle Heijkoop maakt vandaag haar debuut in de wereldbekerfinale dressuur die dit jaar plaatsvindt in Lyon (Frankrijk).

Heijkoop blikt vooruit in onderstaand interview.

KNHS / HorsUs 

Belgisch dressuurkampioen Vradin na blessure terug in het werk

19-04 Dressuur
Lees meer >>

Vradin, het paard van de Belgisch kampioen dressuur Simon Missiaen, is na een blessure opgelopen eind februari van dit jaar weer terug in het werk. 

Dat meldt Missiaen op zijn website: 'Na een lange rustperiode door een blessure mogen we het werk stillaan hervatten! Hopelijk gaat alles goed en kunnen we vanaf Juni terug de ring in.'

HorsUs

Advertorial

Lyon: Pius Schwizer leidt, Van der Vleuten bovenaan in klassement

19-04 Springen
Lees meer >>

Gisteren werd in Lyon (Frankrijk) het eerste onderdeel in de wereldbekerfinale springen verreden, een parcours direct op tijd. De Zwitser Pius Schwizer reed met de tienjarige Quidam du Vivier een snelle en foutloze ronde en gaat aan de leiding. Het is de eerste internationale overwinning voor Quidam du Vivier. De Nederlander Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi NOP staat zevende. De Belgen Philippaerts en Mathy kwamen iets minder goed voor de dag en staan 25ste en 37ste.


Van der Vleuten: 'We hebben gereden voor wat we waard waren. Misschien had ik in de afstand na de driesprong die ene galopsprong minder kunnen maken, maar ik ben dik tevreden. Eigenlijk een rit gereden zoals ik hem na het lopen had gepland. In een tempo doorrijden van start naar finish en zorgen dat nergens die hapering komt. Dit is de eerste van drie wedstrijden en je moet deze wedstrijd rijden om voor morgen en paasmaandag iets over te houden. Van deze wedstrijd heeft Verdi niet geleden en ik kan morgen met een topfit paard aan de start komen. Of je nu in deze wedstrijd vijfde, zevende of tiende wordt is niet belangrijk. Belangrijk is dat je aansluiting bij de top van het klassement behoudt en dat is gelukt.'

Philippaerts: 'Donatella sprong zeer goed. Ik weet dat ze nog progressie kan maken op de driesprong. Jammer dat ze op de oxer, op de uitsprong van de driesprong, een balk aantikt. Anderzijds moet ik ook realistisch blijven en niet te snel te veel van haar verlangen. We begonnen beiden zeer rustig aan onze omloop. Ik heb een immens vertrouwen in haar en dat is wederzijds. Zij wil altijd haar best doen en ik ben tevreden met de manier waarop ze vanavond sprong. Ik ga met vertrouwen naar de tweede wedstrijddag van morgen.'

Klik hier voor de uitslag
HorsUs Handige Links

KNHS / HorsUs

Update Rhinopneumonie regio Noord-Holland

18-04 Algemeen
Lees meer >>

Eind maart kwam het bericht naar buiten over Rhinopneumonie in regio het Gooi (Noord-Nederland). Op dit moment zijn er geen nieuwe gevallen vastgesteld.

Hiermee vindt de Sectorraad Paarden het verantwoord om het eerdere advies over te nemen extra maatregelen voor bescherming tegen het virus in te trekken.

Sectorraad / HorsUs

Wereldbekerfinale dubuut én nieuwe kür voor Charlotte Dujardin

18-04 Dressuur
Lees meer >>

De Britse Charlotte Dujardin werd in 2012 Olympisch kampioen maar heeft nog nooit eerder op een wereldbekerfinale gereden. Morgen maakt ze haar debuut en voor deze finale heeft ze een nieuwe kür laten maken. De kür op muziek wordt zondag verreden in het Franse Lyon.

Dujardin: 'Ik heb een gloednieuwe kür met muziek waar ik nog nooit eerder op gereden heb. Ik vind mijn choreografie super en de muziek waar ik op rijd vind ik geweldig.'

Gisteren was Dujardin al even in de ring tijdens een show waarin Dujardin samen met de spingruiter Charlie Jacobs met balletdansers een uitvoering deden.

FEI / HorsUs

PAVO Masterclass Tuigpaarden in vernieuwde vorm

18-04 Mennen
Lees meer >>
De Nederlandse Masterclass tuigpaarden competitie wordt in een nieuw jasje gestoken. Het vaste showonderdeel van menig internationaal spring- en dressuurconcours wordt een promotieblok van de tuigpaardensport in de breedste zin van het woord.
 
“Tot nu toe vormde het showblok een wedstrijd met zeer kwaliteitsvolle jonge en oudere paarden, beoordeeld door een lekenjury. Dit jaar wordt het een presentatie van de verschillende categorieën waarin tuigpaarden in wedstrijdverband uitgebracht worden”, vertelt Hanneke Mekkes namens de Pavo Masterclass supported by ’t Peerdewinkeltje.
 
De gewijzigde formule is tot stand gekomen in samenspraak met de KNHS, de Vereniging Tuigpaardrijders Nederland en de Masterclass-adviseurs Jan Schep en Jacob Melissen. Er staan komend seizoen zes wedstrijden gepland, gevolgd door de grote finale in oktober. De tuigpaarden maken de show tijdens nationale en internationale evenementen en presenteren zich straks als eenspan, tweespan, tandem, klavertje drie of damesaanspanning. Het publiek blijft degene die zijn of haar mening kan geven over de mooiste presentatie of de beste paarden. Of is het de stijl van rijden, tuigage en de koets die het meeste aanspreekt?
 
Jan Schep is enthousiast over de competitie. “De tuigpaardensport is een fantastische sport die het verdiend om zich voor een internationaal publiek te kunnen tonen. Zoveel verschillende aanspanningen met goede paarden en enthousiaste mensen, dat is de beste reclame die de tuigpaardensport zich kan wensen. Ik kijk uit naar de eerste presentatie tijdens het NK springen in Mierlo op zondag 27 april!”
 
Dit seizoen zullen ook tuigpaardrijders van het Jong KWPN betrokken worden bij de Masterclass.
 
Data Masterclass tuigpaarde:
27 april : CH Mierlo
8 juni: Outdoor Gelderland, Arnhem
22 juni: CHIO Rotterdam
29 juni: CSI Twente, Geesteren
6 juli: CH Blaricum
2 augustus: CH Hoofddorp
4 oktober: Grande Finale tijdens de fokveedag in Hoornaar met alle deelnemers die dit seizoen hebben meegedaan

persbericht /HorsUs

 

Advertorial

Lyon: warming up ronde voor Kevin Staut, Vleut jr. heeft Verdi in vorm

17-04 Springen
Lees meer >>

De Fransman Kevin Staut heeft vandaag laten zien zijn Oh d'Eole in vorm te hebben voor de wereldbekerfinale springen die morgen begint. Hij won de warming up ronde met de 12-jarige KWPN gefokte merrie van Kannan.

In deze wedstrijd gingen vandaag 34 van de 41 deelnemende combinaties van start en zes ruiters, onder wie Maikel van der Vleuten (Nederland), stopten na een achttal sprongen te hebben gemaakt. 'Ik had van tevoren besloten dat als Verdi NOP mij een goed gevoel zou geven ik na acht hindernissen zou stoppen. Waarom een paard dat in topvorm is, zo voelde Verdi vandaag in ieder geval aan, alle hindernissen moeten springen? Er staan hem hier in Lyon nog genoeg hoge hindernissen te wachten', aldus Maikel, voor wie dit de tweede wereldbeker finale is waarin hij aan de start komt. 'Mijn debuut op dit niveau was in 2012 tijdens Indoor Brabant en ik vind dit een schitterende cyclus, met de finale als absolute apotheose. Daarnaast is er goed geld te verdienen, want op de winnaar ligt een cheque te wachten van 300.000 euro'. Van der Vleuten junior wil in de openingswedstrijd aanvallend van start wil gaan. 'Verdi NOP beschikt zoals we weten over voldoende vermogen. Probleem was tot een half jaar geleden dat we in de barrages nooit voluit konden rijden. Sinds zes maanden is de controle honderd procent en nu kan ik ook in de barrages voluit gaan. De wedstrijd morgen is direct op tijd en ik ben vast van plan, mede omdat de vorm er is, om me er vooraan bij te rijden', aldus een zelfverzekerde Maikel.

Klik hier voor de uitslag
Klik hier voor de startvolgorde van de eerste ronde (vrijdag)
Klik hier voor HorsUs Handige Links

KNHS / HorsUs

Handige links: wereldbekerfinale dressuur/springen Lyon

17-04 Algemeen
Lees meer >>

De komende dagen vinden in het Franse Lyon twee wereldbekerfinales plaats voor dressuur en springen.

HorsUs Handige Links:
programma
deelnemers dressuur
deelnemers springen
startlijsten en uitslagen
website
livestream (gratis)
livestream
(betaald)

HorsUs

 

Volle zus Valegro geboren

17-04 Dressuur
Lees meer >>

Gisteren werd een volle zus van Olympisch kampioen Valegro geboren. De fokkers, Joop en Maartje Hanse uit het Nederlandse Burgh-Haamstede, moesten even geduld hebben, het merrieveulentje liet namelijk 13 dagen langer op zich wachten dan verwacht.


Het veulentje is gezond, heeft de voskleur van haar moeder meegekregen en krijgt de toepasselijke naam Jalegro Fleur mee.

KWPN Zeeland / HorsUs

 

Frank Kemperman in Endurance Task Force

16-04 Endurance
Lees meer >>
De Nederlander Frank Kemperman is sinds gisteren lid van de Taskforce Endurance bij de FEI. Samen met Sheik Khalid bin Abdulla Al Khalifa (voorzitter landengroep 7) vervangt Kemperman twee eerder aangestelde leden van de werkgroep. Dit besloot het FEI Bureau vanmiddag tijdens hun telefonische vergadering. De vervanging kwam nadat nationale federaties, waaronder Nederland en Zwitserland, commentaar hadden op de eerdere samenstelling van de werkgroep, die tot taak heeft de endurance sport te innoveren, te verbeteren en misstanden uit het verleden uit te bannen.
 
Frank Kemperman is onder andere sportdirecteur van Indoor Brabant, JIM Maastricht en het vermaarde Aken. Hij is tevens voorzitter van de FEI dressuurcommissie en leidde al succesvol de FEI Taskforce dressuur een aantal jaar geleden. De FEI besloot tevens de dat de sponsoring van Meydan van de taskforce niet gepast is om betrokkenheid te vermijden.
 
Klik hier voor de persbericht van de FEI

KNHS / HorsUs
Advertorial

Wereldbekerfinale debuut voor Nicola Philippaerts en Donatella-N: ze er klaar voor!

16-04 Springen
Lees meer >>
Eind deze week neemt de Belgische springruiter Nicola Philippaerts met zijn merrie Donatella-N deel aan de wereldbekerfinale in Lyon (Frankrijk). Nicola Philippaerts moet op vrijdag en zaterdag eerst twee voorrondes overleven om te mogen deelnemen aan de uiteindelijke finale op Paasmaandag die voorbehouden is voor de beste 25 combinaties.
 
Nicola Philippaerts en Donatella-N zorgden voor dé verrassing van de voorbije wereldbeker competitie West-Europese liga door de slotwedstrijd in Göteborg te winnen. Het was de eerste zege ooit in een wereldbekerwedstrijd voor paard en ruiter. Nicola Philippaerts. 'Zelf blijf ik er rustig onder en laat ik me het hoofd niet op hol brengen.'

Deelname aan een wereldbekerfinale is nieuw voor paard en ruiter. Dit is opnieuw een stap voorwaarts in de nog prille carrière van Nicola Philippaerts. 'Vorig jaar won ik met Cortez voor het eerst in Lummen (België). Nadien maakte ik voor het eerst deel uit van het landenteam dat deelnam in Aken (Duitsland) en na een moeilijke winter ben ik er nu voor het eerst bij tijdens een wereldbekerfinale. Ik kijk er enorm naar uit maar mijn voorbereiding is niet anders dan voor een gewone wedstrijd al voel ik toch wel wat druk want ook dit is een kampioenschap. Zelf heb ik al een aantal wedstrijden in openlucht erop zitten maar ik heb Donatella-N bewust nog niet buiten laten springen. Na ’s Hertogenbosch kreeg ze rust en nu is ze helemaal klaar. Ze voelt fris aan en ik voel dat ze vertrouwen heeft. Op een resultaat wil ik me niet vastpinnen. De hindernissen zullen zeer hoog zijn en een resultaat is afhankelijk van zoveel factoren. Mijn ambitie is me te kwalificeren voor de finale op maandag. Het moet mogelijk zijn om ons bij de beste 25 te kwalificeren. Eens je in een finale bent, is veel mogelijk. Dat heb ik zelf mogen ondervinden in Göteborg. Focus en vorm van de dag bepalen veel.'

Vader Ludo Philippaerts, die zelf stevig aan het trainen is met het oog op de Belgische topwedstrijden van Antwerpen en Lummen, is dit weekend aanwezig in Lyon om te supporteren voor zijn zoon. 'Het is mooi voor Nicola dat hij dit op 20-jarige leeftijd mag meemaken maar het zal niet makkelijk worden. Uit ervaring weet ik dat het zeer moeilijke wedstrijden zijn en dat de combinaties bijzonder hoge hindernissen gepresenteerd krijgen. Logisch ook want de wereldtop is aanwezig. Dit is topsport.'
 
Net als Nicola blijft ook Ludo voorzichtig als we hem naar zijn ambities vragen. 'Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Zowel Nicola als Donatella-N zijn nog jong. Gewoon door deel te nemen in Lyon maken ze beide progressie. Alles wat komt is goed. Een finale halen zou schitterend zijn maar geloof me, iedereen hoopt op een finale. Details zullen beslissen over wie wel of niet mag deelnemen.'

Persbericht / HorsUs

Hello Sanctos sBsPaard van het Jaar 2013

16-04 Springen
Lees meer >>

De 12-jarige Hello Sanctos is verkozen tot SbSPaard van het Jaar 2013. De zoon van Quasimodo staat tweede op de WBFSH wereldranking en won teamgoud op de Olympische Spelen in Londen (2012) en individueel brons op het EK in Herning 2013.

De zoon van Quasimodo van de Molendreef werd geboren bij Willy Taets. Hij volgt Bogeno (Doda de Miranda) op die de titel vorig jaar won.  

sBs / HorsUs

Lyon: tijdschema wereldbekerfinale springen en dressuur

16-04 Algemeen
Lees meer >>

Programma/tijdschema wereldbekerfinale springen en dressuur in Lyon (Frankrijk):


Donderdag 17 april:
- 12.00 uur - springen, warm-up

Vrijdag 18 april:
- 20.00 uur - springen, 1e wedstrijd

Zaterdag 19 april:
- 15.00 uur - dressuur, Grand Prix
- 20.00 uur - springen, 2e wedstrijd

Zondag 20 april:
- 13.30 uur - dressuur, finale, Kür

Maandag 21 april:
- 14.00 uur - springen, finale

HorsUs

Twee Belgen en één Nederlander naar de wereldbekerfinale springen

15-04 Springen
Lees meer >>

Twee Belgen en één Nederlander hebben zich gekwalificeerd voor de wereldbekerfinale springen die van 17 tot en met 21 april laatsvindt in het Franse Lyon.

De Belgische ruiters François Mathy jr en Nicola Philippaerts hebben zich gekwalificeerd en zo ook de Nederlander Maikel van der Vleuten. Harrie Smolders ontving in een laat stadium ook nog een uitnodiging om van start te gaan, maar zag daar van af: 'Ik heb er in mijn planning geen rekening mee gehouden dat ik van start zou mogen gaan. Emerald heeft twee maanden gedekt, met Walnut de Muze heb ik geen enkele kwalificatiewedstrijd gereden en met Regina Z heb ik mij voorbereid op het buitenseizoen. Daarom heb ik van deelname afgezien.'
 

Mathy, Philippaerts en Van der Vleuten moeten het opnemen tegen de wereldtop, want alle grote namen uit de mondiale springsport zijn op de deelnemerslijst te vinden. Van de top 12 van de huidige FEI Ranking ontbreekt alleen de Brit Ben Maher onder de deelnemers. 

Voor de springruiters gaat op vrijdag om 20.00 uur de eerste wereldbekerwedstrijd van start terwijl, op zaterdag ook om 20.00 uur de tweede wedstrijd van de finale op het programma staat. Maandag worden vanaf 14.00 uur de kaarten definitief geschud en zal bekend zijn wie de Amerikaanse Beezie Madden met Simon heeft opgevolgd, of dat zij in staat is gebleken haar titel succesvol te verdedigen. 

KNHS / HorsUs

Advertorial

Keert Anabel Balkenhol nog terug naar Marbach?

15-04 Dressuur
Lees meer >>

Eind 2013 werd bekend dat de 41-jarige Duitse Olympische amazone Anabel Balkenhol, dochter van Klaus Balkenhol, het familiebedrijf in Rosendahl verlaat om naar de Staatsstoeterij Marbach te gaan. Deze Stoeterij is eigenaar van Diamond Star, die door Anabel gereden wordt sinds twee jaar. Slechts drie weken na haar aankomst in Marback ging Anabel wegens gezondheidsredenen terug 'naar huis' maar inmiddels wordt haar terugkeer naar Marbach in twijfel getrokken door Astrid von Velsen-Zerweck, de manager van de staatsstoeterij.

'Ik ben op dit moment niet zeker of ze terugkomt of liever bij haar vader blijft trainen. De stallen hier heeft zij tot eind mei tot haar beschikking maar ik ben skeptisch'.
Anabel zegt over haar afwezigheid in Marbach: 'de darmziekte die mij vorige zomer een tijd lang uitschakelde, is weer opgespeeld.'

Reiterjournal / HorsUs

Excellent Dressage Sales: Grand Prix hengst Wup afgeslagen op € 230.000,-

15-04 Dressuur
Lees meer >>
Met een gemiddelde opbrengst van €73000,- gaat de eerste editie van Excellent Dressage Sales de boeken in als succesvol. 37 paarden kwamen onder de hamer van veilingmeester Koen Olaerts. Het duurste paard werd Fellini, de KWPN goedgekeurde hengst van Ampère. Hij verwisselde voor €380.000,- van eigenaar. De familie Collins heeft Fellini nu met een Amerikaanse zakenrelatie in eigendom. De nieuwe eigenaren laten de hengst vooralsnog bij Emmelie Scholtens in training. Ook de succesvolle Grand Prix hengst Wup van de Nederlandse amazone Joyce Heuitink was een uitschieter, voor € 230.000,- werd de familie van Paassen de nieuwe eigenaar. Een volle broer van Glock’s Tango bleef voor €75.000,- in Nederland. 
 
Er was veel internationale belangstelling voor de EDS paarden. De twee KWPN goedgekeurde hengsten Five Star en Foundation werden aangekocht door de familie Wilaras uit Sentosa Cove, Singapore. De apart dravende nakomeling van Lord Leatherdale, Edy Rava, gaat haar carrière voortzetten in Amerika en werd verkocht voor €210.000,-.Ook Andy vertrekt naar het buitenland. De zwarte merrie werd voor €60.000,- verkocht naar Rusland. De driejarige dochter van de wereldberoemde dressuurhengst Totilas, Grazia, werd naar Azië verkocht voor €80.000,-. Het succesvolle juniorenpaard TC Sting, dat voor Nederland medailles wist te behalen op de Europese jeugdkampioenschappen, ging voor €90.000,- naar Luxemburg. Opvallend was ook het bedrag dat betaald werd voor de talentvolle merrie Citho door een klant uit India, namelijk€ 245.000,-. De op een na hoogste prijs van de veiling.

Academy Bartels
Advertorial
Advertorial
 

Nederland

HorsUs BVBA
Logistiekweg 20 - 31
7007 CJ Doetinchem (Gelderland)

België

HorsUs BVBA
Leemputten 11
2381 Ravels (Antwerpen)