Huidige taal: Nederlands  |  HorsUs in English

Haarsma, Mekkes en Jordans tuigpaardkampioenen van Texel

02-08 Mennen
Lees meer >>
Een schitterend terrein, prachtig weer, heel veel publiek en mooie sport waren de ingrediënten voor een dag genieten op het mooie Nederlandse eiland Texel. De Landbouwdag Texel op donderdag 31 juli werd geopend door voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Henk Bleker. Bleker was zeer enthousiast over de tuigpaardensport en gaf aan graag weer naar Texel te komen naar dit unieke evenement.
 
De tuigpaardrijders streden weer op hoog niveau. Op de jaarlijkse Landbouwdag Texel waren maar liefst drie open kampioenschappen uitgeschreven: het kampioenschap aan de lange lijnen, tuigpaarden gereden door dames en tweespannen tuigpaarden. De titels gingen naar de stallen Haarsma, Mekkes en Jordans verdeelden deze titels.
 
De dag begon met de kleine limietklasse met kwaliteitsvolle paarden. Tjeerd Haarsma won met de mooie hengst Endre (v. Morocco Field Marschall), die met buitengewoon veel beweging en een schitterende houding optrad. De meeste tegenstand kreeg Endre van PrimeVal Vaya Con Dios (v. Larix) met Derk Jan Mekkes. Vaya Con Dios beweegt constant met een fantastisch achterbeengebruik. Plaats drie was voor Gerard van der Meulen met Wicher (v. Manno) , een mooi paard dat in het overrijden een fractie te kort kwam om het de koplopers moeilijk te maken.
 
De grote limietklasse kwam ook op naam van Stal Haarsma. Uilke Haarsma won met de voshengst Elburg (v. Morocco Field Marschall) na een felle strijd tegen Derk Jan Mekkes met PrimeVal Bentley VDL (v.Larix) die zich ook heel best liet zien. De plaatsing had ook andersom kunnen zijn, aangezien Bentley zonder hulpmiddelen word gereden en Elburg niet. Plaats drie was voor de mooie Zavanno (v. Manno) met Jacobien Postma, die op de hielen werd gezeten door een sterk gaande Amaretto (v. Hofmeester) met Thijs Blankendaal.
 
De ereklasse kreeg in de schimmel Oxcan (v. Heineke) met Jan Jordans een verrassende winnaar. Oxcan voelde zich meer dan thuis op Texel en liet zich frank en vrij zien. Drie paarden werden uitgenodigd om te gaan overrijden. Oxcan bleef foutloos met een schitterend front ervoor gaan en trok de winst naar zich toe. Meervoudig kampioen Sunlight (v. Manno) met Uilke Haarsma werd tweede. PrimeVal Wizzkid’s Gonda (v. Patijn) met Derk Jan Mekkes werd derde en liet zich heel best zien met een schitterend front.
 
Het Texelse kampioenschap aan de lange lijnen was een mooie rubriek. Alle paarden werden in defilé getoond en voorgesteld en hierna individueel beoordeeld. Het was de goed bewegende Barend (v. Manno) van Jan Jordans die de titel binnen sleepte. Barend liep foutloos, in een mooie houding en fijn gedragen door de baan. Sunlight van Stal Haarsma werd tweede, voor PrimeVal Bentley VDL van Stal Mekkes werd derde.
 
Het kampioenschap gereden door dames was een regelrechte overwinning voor Hanneke Mekkes met de topmerrie PrimeVal Wizzkid’s Gonda (v. Larix). Wizzkid’s Gonda is zeer goed in vorm en het was een genot om de harmonie tussen rijdster en paard te aanschouwen. Barend (v. Manno) met Janneke van der Linden werd tweede, voor een goed bewegende Cognac (v. Whiskey HBC) met Annemieke Calis. Amaretto (v. Hofmeester) met Evelien Langerijs werd vierde maar had een hogere klassering niet misstaan.
 
Het kampioenschap tweespannen telde zeven deelnemers en werd een prooi voor stal Haarsma met zijn schitterende vossen Celebration en Zavanno. Deze nazaten van Manno
 
gingen geweldig tegen elkaar op. Waar Derk Jan Mekkes tweede leek te worden met zijn zuiver gelijk bewegende vossen PrimeVal Wizzkid’s Gonda en Varanno (v. Manno) koos de jury voor het Engelse span Oxcan en Barend van Jan Jordans.
 
De dag werd afgesloten door een prijs der besten. Deze rubriek werd beoordeeld door de voormalig voorzitters van Landbouwdag Texel en werd een zege voor Jan Jordans met zijn onvermoeibare Oxcan. Tweede werd Uilke Haarsma met Celebration en Zavanno, voor Derk Jan Mekkes met Elburg. Hanneke Mekkes volgde als vierde met PrimeVal Wizzkid’s Gonda en Tjeerd Haarsma werd vijfde met Endre. Een mooie strijd tussen alle toppers van Texel met prachtige ereprijzen voor de deelnemers.
 
Nico Calis bedankte de organisatie namens de rijders voor dit evenement en gaf aan dat de nieuwe impulsen die het bestuur dit jaar aan de landbouwdag heeft gegeven doorgetrokken kunnen worden in de toekomst. Met ruim 6.500 betalende bezoekers gaven de tuigpaardrijders een waardevol slot aan een sfeervolle dag.
 
landbouwdagtexel / HorsUs

NK: Gal en Glock's Undercover indrukwekkend

02-08 Dressuur
Lees meer >>

Edward Gal en Glock's Undercover N.O.P. (v. Ferro) hebben gisteren in de Grand Prix onomstotelijk laten zien op weg te zijn om zich voor de derde achtereenvolgende maal te laten kronen tot Nederlands Kampioen in de dressuur bij de Senioren. Dit kampioenschap vindt plaats in Haarlemmermeer. Met een schitterende proef, waarin Gal van de jury maar liefst negen maal een tien toebedeeld kreeg, nam Edward ruim afstand van de achtervolgers. Leider van die achtervolgers is Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P. (v. Gribaldi), terwijl Hans Peter Minderhoud met Glock Johnson TN (v. Jazz) derde werd.

 
Minderhoud komt met Johnson TN niet meer in actie tijdens dit kampioenschap. De KWPN goedgekeurde hengst had begin deze week last van een hoof ulcer . Door een adequate behandeling kon Johnson gelukkig toch aan deze Grand Prix deelnemen. Om niets te forceren besloten bondscoach Wim Ernes en team veterinair Jan Greve om Minderhoud te adviseren zich met dit paard terug te trekken. Dit advies werd door Hans Peter opgevolgd. "De focus is op het WK gericht en om Johnson TN alle gelegenheid te geven om volledig te herstellen heb ik besloten om hem terug te trekken", vertelde Ernes. Overigens lijkt dit voor Minderhoud geen beletsel te vormen om toch podiumaspiraties te blijven koesteren, want met Glock's Flirt (v. Florestan I) eindigde hij in de Grand Prix als vierde.
 
Voorzitter van de jury Ghislain Fouarge was onder de indruk van de prestatie van Gal en Undercover. "Een onwerkelijk mooie proef en opvallend is dat Glock's Undercover N.O.P. steeds meer ontspanning toont. Voor de piaffe en passage kan ik maar één woord vinden. Indrukwekkend". Ook de pirouettes werden door Undercover zeer mooi gesprongen en de changementen waren kaarsrecht. Fouarge vond ook dat Kingsley Siro van Daniëlle Heijkoop de wissels heel mooi had gesprongen. "Een hoogtepunt voor mij waren bij deze combinatie de piaffe en de passage", aldus Fouarge.
 
Zondag staat de kür op het programma en dan wordt duidelijk of Gal en Undercover zich voor de derde achtereenvolgende maal  Nederlands Kampioen mogen noemen.
 
Klik hier voor de uitslag

KNHS / HorsUs

Spanning blijft in Belgisch dressuurkampioenschap

01-08 Dressuur
Lees meer >>

De tweede proef in het Belgisch dressuurkampioenschap is vandaag gewonnen door Laurence Vanommeslaghe. Zij scoorde 71,549% met Avec Plaisir en die score werd het best benaderd door de winnares van de Grand Prix, Julie de Deken. Zij kwam met Lucky Dance tot 70,961%. Jeroen Devroe en Eres DL werden derde met 68,569%.

Morgen wordt de afsluitende kür verreden en weten we wie de nieuwe Belgisch kampioen is.

Klik hier voor de uitslag

HorsUs

Advertorial

EK ponies: Nederlands dressuurteam pakt brons

01-08 Dressuur
Lees meer >>

Het Nederlandse dressuurponyteam van Tineke Bartels heeft brons verroverd in de EK landenwedstrijd in het Ierse Millstreet. "We zijn er heel tevreden mee. Het niveau neemt enorm toe. We hadden wat kleine dingetjes in de proeven, maar ook met foutloze proeven hadden we met deze concurrentie niet hoger kunnen eindigen." Goud ging naar de Duitse amazones, zilver was voor het Engelse viertal. Lisanne Zoutendijk is in het individuele klassement de beste Nederlandse met een vijfde plaats in de landenproef.

 
Duitsland won de 29e gouden medialle op een pony EK. Het Nederlandse viertal was samen met de bondscoach heel tevreden met het brons. "Vantevoren hadden we ook al gezegd dat elke kleur medaille goed was. Hier zijn we gewoon heel blij mee", verwoordde Joelle Peeters de mening van het team.

Het Belgische team van Laurence van Doorslear werd zevende.

Klik hier voor de volledige uitslag

KNHS / HorsUs

Julie de Deken aan de leiding in Belgisch dressuurkampioenschap

01-08 Dressuur
Lees meer >>

Gisteren werd tijdens het Flanders Dressage Event in Hulsterloo het eerste onderdeel van het nationaal Belgisch dressuurkampioenschap senioren verreden. Het was A-kaderlid Julie de Deken die haar geluk niet op kon nadat zij met Lucky Dance de winnende score (70,040%) had neergezet,

Achtvoudig Belgisch kampioen Jeroen Devroe reed Eres DL en werd tweede met 70,020%. Laurence Vanommeslaghe werd derde met Avec Plaisir (69,280%). De kampioen van vorig jaar, Simon MIssiaen die te kampen heeft gehad met een blessure van zijn Vradin, werd vijde (67,560%).

HorsUs

Eiken Sato weg bij Stephex Stables

31-07 Springen
Lees meer >>

De Japanse springruiter Eiken Sato heeft Stephex Stables van Axel Verlooy verlaten. De Japanner heeft jarenlang voor de Belgische stal gereden maar moest wegens familiale omstandigheden terugkeren naar Japan.

Sato is geselecteerd voor de wereldruiterspelen. Het is nog niet bekend met welk paard hij deel zal nemen.

Noelle Floyd / HorsUs

Handige links: Belgisch kampioenschap dressuur

31-07 Dressuur
Lees meer >>

Vandaag start het Belgisch kampioenschap dressuur voor Junioren, Young Riders en senioren. Het kampioenschap vindt plaats op het Flanders Dressage Event in Hulsterloo (België).

HorsUs Handige Links:
programma
startlijsten en uitslagen
website

HorsUs
 

Advertorial

Dertien Grand Prix combinaties op Belgisch kampioenschap dressuur

31-07 Dressuur
Lees meer >>

Vandaag staat het eerste onderdeel van het Belgisch dressuurkampioenschap senioren op het programma in Hulsterloo. Dertien combinaties hebben zich ingeschreven voor dit nationale kampioenschap. Claudia Fassaert heeft zich afgemeld om haar Donnerfee fitter aan de start van het WK te laten verschijnen.

Deelnemers Belgisch kampioenschap dressuur zware tour:HorsUs

NK eerste dag: para dressuur, zz-zwaar en lichte tour

30-07 Dressuur
Lees meer >>

Op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap in Hoofddorp zijn drie rubrieken para dressuur verreden, het ZZ-zwaar en de Prix St. Georges voor de lichte tour ruiters. Bij de para dressuur waren Demi Vermeulen (Vaness), Sanne Voets (Vedet PB NOP) en Frank Hosmar (Alphavill NOP) de winnaars.

Vanmorgen is het NK dressuur gestart met het ZZ-Zwaar. Dinja van Liere en Duval’s Capri Sonne zetten in de eerste ronde de overige deelnemers op grote afstand door met bijna 76% de proef te winnen. De lichte tour werd gewonnen door Marieke van der Putten en de tienjarige Zip-a-Way Texel (v. Krack C). Diederik van Silfhout (Anoraline) en Manon v. Hylckama Vlieg (Archibald) staan tweede en derde.

Klik hier voor alle uitslagen

HorsUs

Belgische eventingamazone Karin Donckers geblesseerd

30-07 Eventing
Lees meer >>

Tijdens de Nederlandse eventingwedstrijd Renswoude Horse Trials is de Belgische eventingamazone Karin Donckers geblesseerd geraakt. Tijdens het inspringen verdraaide ze haar voet en moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. Daar ontdekte men een fractuur in het hielbeen.

Alle wedstrijden zijn voorlopig afgezegd maar met de juiste behandeling zijn de doktoren positief over deelname aan het komende WK eind augustus. 

HorsUs

Opnieuw paard toegetakeld (Noord-Nederland)

30-07 Algemeen
Lees meer >>
In het Groningse Glimmen (Noord-Nederland) is een paard zwaar mishandeld. Een merrie die in de wei langs de Rijksstraatweg stond, is tussen zaterdagavond 19 juli en zondagmiddag 20 juli met een scherp voorwerp in de buikstreek gestoken.

 

Het dier heeft de aanval overleefd en maakt het volgens de regionale nieuwszender RTV Noord naar omstandigheden goed. De politie is een onderzoek begonnen en roept eventuele getuigen op om te bellen met het landelijke nummer 0900-8844.

 

Al maanden lang worden er in heel Nederland paarden mishandeld. Of één persoon verantwoordelijk is of dat het om meerdere paardenbeulen gaat, is niet duidelijk.


De Telegraaf 

Advertorial

Jorinde Verwimp in aanloop naar het Belgisch kampioenschap dressuur

30-07 Dressuur
Lees meer >>

Na een individuele bronzen medialle op de afgelopen Europese Kampioenschappen voor de Belgische Jorinde Verwimp, maakt zij zich op voor het Belgisch Kampioenschap. Ze komt maar liefst met drie paarden aan de start. Dit kampioenschap wordt verreden in Hulsterloo van 31 juli tot en met 3 augustus.

 
Jorinde heeft hoge verwachtingen van haar topper Tiamo, bijgenaamd Timmie. Net zoals op het EK start ze met hem de Young Riders rubriek. Ditmaal voor de laatste keer. Jorinde had niet verwacht dat ze op het EK een individuele medaille zou winnen. Omdat ze met Timmie de overstap gaat maken naar de U25, had ze gepland om de laatste keer Young Riders te starten op het Belgisch Kampioenschap. 'Het EK was achteraf een mooie afsluiting geweest, maar het is ook erg leuk om voor eigen publiek de laatste Young Riders wedstrijd te rijden met Timmie. Ik heb heel veel zin om U25 te gaan rijden. Dit heb ik al één keer gedaan met hem, dat was tijdens het internationale concours in Nieuw & St. Joosland. We wisten deze rubriek toen te winnen met 71%.'
 
'Na het EK heb ik een week rustig aan gedaan met Timmie. Hij was een lange reis en hij had super gepresteerd waardoor hij een weekje rust wel had verdiend en daarnaast ik nog last van mijn gebroken teen. Vervolgens ben ik de training rustig gaan opbouwen en heb vooral aan de basis en de controle gewerkt. De laatste drie dagen voor de wedstrijd zijn de trainingen meer gericht op de wedstrijd en loop ik alle oefeningen door. Hij voelt heel goed aan en is fris genoeg om te pieken tijdens het BK!'
 
Naast Timmie, start Jorinde Verwimp het paard Wendor. Wendor is een 11 jarige ruin van Kennedy. Ze rijdt dit paard nu circa drie maanden en heeft hem enkele malen nationaal gestart en op CDI Kapellen. Op het Belgisch Kampioenschap verschijnt de combinatie in de Lichte Tour. 'Ik wil graag foutloze proeven neer zetten met dit paard. Wendor heeft snel last van spanning en dit wordt erger als er fouten worden gemaakt in de proef. Als hij niet erg gespannen is, toont hij tevens de meeste expressie en daar gaan we dus voor.'
 
De derde troef die Jorinde aan de start brengt is het ervaren paard Utopie. Dit paard rijdt ze nu drie jaar en heeft hier eerst Junioren mee gereden, vervolgens Young Riders en nu U25. 'Ik heb de U25 proef nog nooit met Utopie op concours gereden, maar wel de vergelijkbare Inter A en B proeven. Ik start Utopie zodat ik ervaring op kan doen in de U25. Hij loopt fijn door alle oefeningen dus dat zal wel gaan lukken.' Jorinde is de enige Belgische ruiter die U25 start, vandaar dat de organsatie ook Nederlands en Duitse U25 ruiters heeft uitgenodigd. 'Ik vind het moeilijk om mijn kansen in te schatten, de Duitse en Nederlandse ruiters zijn erg ervaren in de U25, maar ik ga gewoon mijn uiterste best doen.' 

Anky / HorsUs

Handige links: NK dressuur Hoofddorp

30-07 Dressuur
Lees meer >>

Vandaag begint in Hoofddorp het Nederlands kampioenschap dressuur. Met het oog op het WK tellen voor de senioren alleen de Grand Prix en de kùr mee voor het kampioenschap om de paarden te sparen.

HorsUs Handige Links:
programma
startlijsten en resultaten
website

HorsUs 

Claudia Fassaert slaat Belgisch kampioenschap over

29-07 Dressuur
Lees meer >>

Aankomend weekeind vindt het Belgisch dressuurkampioenschap plaats in Hulsterlo. Op de Facebook pagina van A-kaderlid Claudia Fassaert staat vandaag te lezen dat ze niet deelneemt met haar Donnerfee.

'In onderling overleg met de technische omkadering van de KBRSF en eigenaars van Donnerfee is besloten om het voorbereidingstraject richting WEG aan te passen en hierdoor zullen we dit jaar niet deel nemen aan het BK. Door deze aanpassing zou Donnerfee in optimale vorm moeten verschijnen aan de start van de wereldruiterspelen in Caen eind Augustus.' 

HorsUs

Startlijst zware tour NK bekend

29-07 Dressuur
Lees meer >>

Woensdag begint het Nederlands dressuurkampioenschap in Hoofddorp en op vrijdag staat het eerste onderdeel zware tour op het programma, de Grand Prix. Om de paarden richting het WK te ontlasten, is besloten alleen de Grand Prix en de kür te rijden voor het kampioenschap.

Hans Peter Minderhoud komt aan de start met Glock's Flirt en Glock's Johnson, Edward Gal start Glock's Undercover en Glock's Voice. Daniëlle Heijkoop start haar troef Kingsley Siro.

HorsUs 

Advertorial

Geen Adelinde Cornelissen en Parzival op het NK

29-07 Dressuur
Lees meer >>

Morgen begint het Nederlands kampioenschap dressuur in Hoofddorp. Met het oog op het komend WK is besloten de formule iets aan te passen om de paarden te ontlasten: alleen de Grand Prix en de Kür op Muziek tellen mee voor het Nederlands kampioenschap.

Hoewel dit NK het laatste observatiemoment is voor bondscoach Wim Ernes, werd gisteren bekend dat Adelinde Cornelissen niet deelneemt aan dit kampioenschap met Parzival. Op de website van Hoefslag wordt gemeld dat na overleg met de bondscoach Parzival is teruggetrokken in verband met het drukke programma dat de paarden hebben richting de WEG in Normandie (van 23 augustus tot en met 7 september). Parzival heeft dit jaar drie wedstrijden gelopen, in Arnhem, Rotterdam (beide Nederland) en Aken (Duitsland).

Op zondag 3 augustus wordt bekend gemaakt welk dressuurteam wordt afgevaardigd naar de Wereldruiterspelen. 

Hoefslag / HorsUs

Eva Möller gastruiter finale Pavo Cup

29-07 Dressuur
Lees meer >>

De Duitse amazone Eva Möller is dit jaar de gastamazone tijdens de finale van de Pavo Cup, waarin jonge dressuurtalenten strijden om de winst en eeuwige roem op het federatiecentrum in Ermelo (Nederland)

De beste 25 deelnemers van de halve finale op dinsdag (vierjarigen) en woensdag (vijfjarigen) worden uitgenodigd voor deelname aan de finale op donderdag 14 augustus. Na het eerste onderdeel van die finale worden in het tweede onderdeel de beste drie paarden gereden en beoordeeld door de gastruiter; amazone in dit geval. In 2012 was Eva Möller ook al eens gastruiter.

KWPN / HorsUs

Advertorial
Advertorial
 

Nederland

HorsUs BVBA
Logistiekweg 20 - 31
7007 CJ Doetinchem (Gelderland)

België

HorsUs BVBA
Leemputten 11
2381 Ravels (Antwerpen)